Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Merve Üzel  Diyetisyen

Tiroidlerim Yavaş Çalişiyor Diyenler Dikkat

Merve Üzel Diyetisyen

[email protected]

Metabolizma hızı dinlenirken ve uyurken yani hiçbir aktivite yapılmadığında harcanan kaloriyi kapsar. Günlük harcanan kalorinin yaklaşık yüzde 60 ile 80 inini oluşturur. Fazla kalori ile beslendiği halde kilo almayan veya su içsem yarıyor çok kolay kilo alıyorum diyenlerin kilo almasının sebebi metabolizma hızıdır. Tiroid hormonları vücudun metabolizma hızını belirler.  Eğer yeterli kaloriyi aldığınız halde kilo veremiyorsanız aksine kilo alıyorsanız sebebi tiroid hormonunuz olabilir.

HİPOTİROİDİ HAYATI OLUMSUZ ETKİLER;

-Kolesterol ve trigliserit düzeylerini yükseltebilir.

-Lenf akışını yavaşlatır ve bu durum ödeme sebep olur.

-Metabolizma hızı yavaşlar ve kişi kilo almaya başlar.

-Kadınlarda adet düzensizliği oluşabilir.

 

PEKİ HİPOTİROİDİDE NASIL BESLENİLMELİ?

·         İyot eksikliği hipotiroidiye neden olmaktadır, bu nedenle iyotlu tuz kullanımı önemlidir. Bazen iyotlu tuz kullanımı da yeterli olmayabilir, eğer kişi guatrojen besin öğelerini fazla alıyorsa iyot emilimi engellenmektedir. Özellikle lahana, brokoli, brüksel lahanası, turp, karnabahar, şalgam, soya fasulyesi, hardal, yer fıstığını çok fazla çiğ tüketmemekte fayda var. Pişirerek tüketmeniz guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.

 

·         Selenyumundan yetersiz beslenildiğinde tiroit fonksiyonları düzensizleşir. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz ve tam tahıllı gıdalar yeterli ölçüde tüketilmelidir.

 

·         Omega-3’ün tiroit fonksiyonlarını düzenleyici özelliği vardır, o yüzden haftada 2 kez balık tüketilmelidir.

Yazı 10140 kez okundu

Merve Üzel Diyetisyen Köşe Yazıları