Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Begüm Şişman Tufan

Boşanma Süreci Ve Çocuklar

Begüm Şişman Tufan

[email protected]

Boşanma ve boşanma süreci hem eşler hem de çocuklar için zor ve travmatik bir süreçtir. Kimi nasıl etkileyeceği ve yeni hayat düzeninde neler getireceği, o kişilerin yaşam şartlarına ve duygusal, psikolojik durumlarına göre değişim gösterir. Bu değişim içinde adaptasyon sürecinde yaşanan duygular, davranışlar, bunların süresi ve üstesinden gelme yöntemleri değişiklik gösterir.

Anne babası boşanmış çocukların, diğer çocuklara oranla gelişimleri ve psikolojik durumları ile ilgili daha fazla risk altında oldukları bilinmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki sadece çocukların iyiliği için birlikte yaşamaya devam etmek işe yaramaz. Bir arada yaşamaya devam etmek, sürekli çatışma ortamı , kavga gürültü şiddet gibi durumlar yüzünden çocuğa daha fazla zarar vermektedir. Bu yüzden boşanma kararı anne -babanın kendilerinin vermesi gereken bir karardır.

Bir çocuğun hayatında  ne annenin ne de babanın yeri doldurulabilir , anne ve babanın rolleri birbirlerini tamamlayıcıdır. Boşanmış anne ve babalara sahip olmak tek başına zararlı değildir. Önemli olan aile üyeleri arasındaki ilişkiler ve aile hayatının kalitesidir. Bazen aileler kabul etmese de çocuklar evde sorun olup olmadığını çok kolay anlar. Boşanıyor olsanız bile eşinizle aranızdaki iletişimi devam ettirmeye çalışın, unutmayın ki çocukların stresle baş etme yöntemleri yetişkinlere göre daha zayıftır. Boşanma sürecini çocuklardan saklamayın, süreç hakkında çocuğunuzu bilgilendirin ve sorularına yanıt verin. Soru sorması için cesaretlendirin. Hiçbir çocuk sabah uyandığında babasının evden ayrıldığını ya da okuldan geldiğinde annesinin evi terk ettiğini görmek istemez. Bu tür hareketler çocuktaki reddedilme hissini kuvvetlendirir ve olup bitene bir anlam vermek için olmadık şeylere inanmasına yol açar. Onlarla konuşurken eşinizle aranızdaki sorunlardan ve onların hiçbir şekilde sorumlu olmadıklarını açıkça belirtmelisiniz.Özellikle küçük çocuklar mantıklı ya da mantıksız birçok nedenden dolayı ( odalarını dağıtma, yemek yememe, kötü karne..) anne ve babalarının ayrılmasına neden olduklarını düşünebilirler. Aldığınız kararda onun rahatını ve iyiliğini düşündüğünüzü vurgulayın. Eğer mümkünse ebeveynin yeni evini çocuklara gösterin ve orada rahat edeceğini belirtin. Çocuklar için en iyisi  boşanma  sonrası hayatlarında mümkün oldukça az değişikliğin olmasıdır. ( aynı okul, aynı ev, aynı arkadaş çevresi) Günlük hayat düzeninizi değiştirmeyin ve alışkanlıklarınızı sürdürün. Boşanmanın evli iki kişi arasında gerçekleştiğini söyleyip bunun çocukların anne babaları ile olan ilişkilerini etkilemeyeceği gibi akrabaları ile olan görüşmelerin de etkilenmeyeceğini açıklayın. Unutmayın ki boşansanız dahi çocuğunuzun hayatı boyunca hem annesine hem babasına ihtiyacı olacaktır.

Boşanma sonrasında çocuğun gelişiminde aksama olabilir hatta duraksama bile görülebilir. Çocuk olayın gerçekleştiği sırada içinde bulunduğu gelişim evresinde takılabilir ya da önceden tamamlamış olduğu bir evreye geri dönebilir. Çocuklarda birçok değişik duygusal tepkilere yol açabilir. Eğer çocuk duygularını dışa vuramaz ve kendi içinde yaşarsa bunlar ileri ki dönemlerde şekil değiştirerek depresyon, kaygı bozukluğu, ayrılık kaygısı , yoğunlaşma eksikliği olarak ortaya çıkacaktır. Bu süreçte çocuklarda korku, üzüntü, öfke ve suçluluk gibi duygusal tepkiler görülebilir. Uyku sorunları , yemek yeme ve okul sorunları bir kaç ay geçtiği halde devam ediyorsa , aile bu konularda çocukla baş edemiyorsa bir uzmana başvurmak çok yerinde olacaktır.

Kaynakça  

Dr. Koray Karabekiroğlu


--------------------------------

Uzm. Klinik Psikolog

Begüm Şişman Tufan

05425303700

 

Yazı 10555 kez okundu

Begüm Şişman Tufan Köşe Yazıları