Çorlu Avrupayakası Gazetesi

Begüm Şişman Tufan

Anaokuluna Uyum Süreci

Begüm Şişman Tufan

[email protected]

Okula başlama, çocuklar için aileden uzun süreli ilk ayrılma ve çocuğun dış dünya ile ilk karşılaşma dönemidir. Bu nedenle anaokulu döneminde ilk sosyalleşme sürecini yaşayan çocuğunuzun bu dönemi sağlıklı geçirmesi gereklidir.

Bazı çocuklarda, anaokuluna alışma süreci sancılı geçmektedir. Çocuğun ilk güven duyduğu kişi annedir sonrasında baba ve bakımı ile ilgilenen anneanne, dede, bakıcı vb kişilerdir. Alıştığı kişilerden sonra başka bir dünyaya giriş yapmak, başka insanlara güvenmek çocuk için zor bir süreç olacaktır.  Aile yapısı aşırı koruyucu-kollayıcı tutum sergileyen anne ve babaların çocuklarında bu süreç daha zorludur. Bu nedenle çocuk bireyselleşmeyi sağlayamaz. Büyüyen her çocuk çevresini merak eder, çaba gösterir, dokunur, yürüyerek dokunabildiklerinin sayısı artar, sizinle inatlaşır ve kendini ortaya koyar, tüm bunlar çocuğun bireyselleşme çabalarıdır.

Bu süreçte, çocuğun okul ortamında güvende hissedebileceği adımlar atılmalıdır. Her çocuk farklıdır. Çocuğun ihtiyaçlarına göre özel davranılmalıdır. Çocuk kendini güvende hissedene kadar gerekli hassasiyet gösterilmelidir. İyi bir ilişki, içten diyaloglar, şefkatli dokunma, beraber bir şeyler paylaşma bu süreci hızlandırmada etkili olacaktır. Bazen yüksek bir sesten, sert bir bakıştan hiç tahmin edilmeyecek anlamlar çıkartabilirler. Asla diğer çocuklarla kıyaslama yapılmamalıdır. Her çocuğun kaygı ile baş etme gücü farklıdır. Okula başlamadan önce çocuğa ayrılık deneyimi yaşatılmalı ve ailelerde bu ayrılık sürecine katlanmayı öğrenmelidir. Çocuğun anaokuluna başlama sürecinde, annenin de duygusal olarak hazır olması önemlidir. Çocuğun ayrılırken, annenin kaygısını ve üzüntüsünü hissetmesi anaokuluna uyum sürecini geciktirir. Anneler, çocuklarının ağlamalarına dayanamadıkları  noktada çocuğu okuldan alma davranışı göstermektedirler. Bu tutum çocuk için tehlikeli bir durumdur. Bu dönemde her iki tarafın ayrılma anksiyetesi yaşamaması için kurum psikoloğu ile birlikte hareket edilmelidir. Anne ve Baba kaygılarını çocuğa yansıtmamalı ve içinde bulundukları durumu evin gündem konusu haline getirmemelidirler. Olumlu davranıştan sonra duygusal ödüllendirmeler ya da ufak ödüller verilebilir. Okula gitmeden önce pazarlık yapılmamalıdır.

Anaokulu seçerken bazı şeylere önemle dikkat edilmesi gerekir. Çocuğun fikrinin alınması, orayı sevmesi, kendini güvende hissetmesi önemlidir. Anaokulunda verilen eğitim, hijyen ve güvenliğin sağlanması, personelin konu ile ilgili olarak iyi yetiştirilmiş olması, kurum psikoloğunun olması da dikkat edilmesi gereken noktalardır. Size düşen görev ise anaokulu çalışanları ile iletişimi sürdürmeniz ve birlikte hareket etmenizdir.

Yazı 10910 kez okundu

Begüm Şişman Tufan Köşe Yazıları