• Çorlu'da Çanakkale Zaferi Kutlandı
  • Çorlu'da Çanakkale Zaferi Kutlandı
  • Çorlu'da Çanakkale Zaferi Kutlandı
  • Çorlu'da Çanakkale Zaferi Kutlandı
Çorlu Güncel

Çorlu'da Çanakkale Zaferi Kutlandı

  • 18 Mart 2024
  • 311 Kez Okundu

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 109’uncu yıl dönümü sebebiyle Çorlu Şehitliği’nde tören düzenlendi.

Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen programa Çorlu Kaymakamı Murat Eren, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Muammer Alper, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Bilgehan Yücel, Gaziler, şehit yakınları, siyasi parti başkanları, belediye başkan adayları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Çelenk sunma programının ardından şehit mezarlarına karanfil bırakılarak şehitler için dua edildi. Şehitlikteki programın ardından Halk Eğitim Merkezi’nde 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni kutlamak ve şehitleri anmak için program düzenlendi. 

ŞEHİTLİK ANITINA ÇELENK SUNULDU

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 109’inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende şehitlik anıtına çelenkler sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çorlu Kaymakamı Murat Eren Çorlu Kaymakamlık çelengini, 5. Kolordu ve Garnizon Komutanı Muammer Alper Kolordu Komutanlığı çelengini, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt belediye çelengini şehitlik anıtına sundu.

DÜNYA VAR OLDUKÇA BU TOPRAKLAR TÜRK YURDU OLMAYA DEVAM EDECEK 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Binbaşı Sezgin Kaçmaz yaptı. Kaçmaz konuşmasında “Bugün 109 yıl önce 1915’te şanlı ordumuzun Çanakkale’nin geçilemeyeceğini tüm dünyaya gösterdiği destansı zaferin yıl dönümüdür. Tüm yokluklar ve imkansızlıklar rağmen milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakarlıklarla kazandıkları bu zafer milli mücadelemize ilham verirken Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. İtilaf Devletleri donanmasının 18 Mart 1915 yılında Çanakkale Boğazı’nı geçmek için başlattığı taaruz Nusrat Mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışlarıyla başarısız olmuş ve İtilaf Devletleri donanması savaş gücünün 3’te 1’ini kaybetmiştir. Bu durum karşısında İtilaf Devletleri donanması boğazı terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsran sonunda Çanakkale Boğazı’nı denizden geçemeyeceğini anlayan İtilaf Devletleri 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu yarımadasına çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler ancak Çanakkale Savaşları’nda askeri bir deha olarak ortaya çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde bütün ihtişamıyla yerini alan ve bütün dünyaya karşı azmin cesareti ve fedakarlığın sayısız örneklerinin yaşandığı Çanakkale Savaşları vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk Milleti’nin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en zor şartlarda altında dahi neleri başarabileceği en güzel örneklerinden bir tanesidir. Şehitlerimize söz veriyoruz ki Çanakkaleler sonsuza kadar geçilemeyecek gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek, dünya var oldukça bu topraklar Türk Yurdu olmaya devam edecektir” dedi.  

ÇANAKKALE SAVAŞI EŞSİZ BİR KAHRAMANLIK DESTANIDIR

18 Mart Çanakkale Zaferi törenine katılan Çorlu Kaymakamı Murat Eren, şeref defterini imzaladı. Kaymakam Eren şeref defterini imzaladıktan sonra yaptığı konuşmada: “aziz şehitlerimiz Türk Milleti’nin istiklalini ve istikbalini kast eden dönemin en güçlü devletlerine karşı eşsiz bir kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümünü kutlamak ve vatanımız uğrana canlarını feda eden şehitlerimizi anmak için burada bulunmaktayız. Çanakkale Savaşı eşine rastlanılmayacak kahramanlıkların ve fedakârlıkların yaşandığı Türk ve Dünya tarihinin dönüm noktalarından ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ön sözü olan bir savaştır. Türk ulusu Çanakkale’de kazanılan zaferle kendisinde mücadele edecek azmi bulmuş ve Kurtuluş Savaşı’nı kazanarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Şehitlerimizden aldığı emaneti aynı güç ve kararlılıkla korumaya ezanımızın okunması bayrağımızın ilelebet bu gök kubbede özgürce dalgalanması için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.   

ŞEHİTLER İÇİN DUALAR EDİLDİ 

Çorlu Şehitliği’nde düzenlenen programda konuşmaların ardından protokol üyeleri şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bırakarak dua etti. Çorlu Müftülüğü görevlileri şehitler için dua okudu. Çorlu Kaymakamı Murat Eren başta olmak üzere protokol üyeleri ve şehit yakınları şehitler için dua okudu. Protokol üyeleri şehitler için karanfil bıraktı. Karanfiller bırakıldıktan sonra şehitlikteki program sona erdi. 

ÇANAKKALE ZAFERİ İÇİN ÖĞRENCİLER ORATORYO DÜZENLEDİ 

Şehitlikteki programların ardından Halk Eğitim Merkezi’nde de 18 Mart Çanakkale Zaferi için program düzenlendi. 18 Mart Çanakkale Zaferi için düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Çorlu Kaymakamı Murat Eren ve protokol üyeleri ödüllerini takdim etti. Daha sonra öğrencilerin hazırladığı 18 Mart Çanakkale Zaferi oratoryosu sahnelendi. Öğrencilerin hazırladığı gösteri izleyicilerden tam not aldı. 

İMDAT ŞAHİN