• Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor
  • Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor
  • Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor
  • Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor
  • Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor
Çorlu Güncel

Çorlu'da 5 Bin Kişiye Bir Cami Düşüyor

  • 06 Ekim 2021
  • 1127 Kez Okundu

1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu gazetemize bir açıklama yaptı. Türkiye genelinde 900 kişiye bir cami düşerken Çorlu’da 5 bin kişiye bir caminin düştüğünü belirtti.



1986 Yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1-7 Ekim tarihleri Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaya başlandı diyen Haliloğlu, “Buradaki esas amaç en kadim müessesemiz olan Kabe’nin şubeleri olan, cami müessesemize bir dikkat çekmek bir farkındalık oluşturmak” dedi. Çorlu’da cami sayısının yetersizliğinden de söz eden Mevlüt Haliloğlu Türkiye genelinde 900 kişiye bir cami düşerken Çorlu’da 5 bin kişiye bir caminin düştüğünü belirtti. 
MÜSLÜMANLAR HER BULUNDUĞU YERDE CAMİ YAPMIŞLARDIR
İslam tarihinde camilerin her geçen gün sayısının çoğaldığını belirten Çorlu Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, “Yeryüzünde ilk mabet Kâbe’dir ikincisi ise Kudüs’teki Mescid-i Aksa’dır. İslam tarihinde Hz. Muhammed Mekke’de doğru, Mekke’de 40 yaşında peygamber olarak görevlendirildi. 53 yaşına kadar Mekk’de kaldı. İslam’ın ilk yıllarında 5 vakit namazdan önce iki vakit namaz farz kılındı. Sabah ve akşam namazı farz kılındı, Miraç gecesinde de 5 vakit namaz farz kılındı. İlk zamanlar peygamber efendimiz evinde namaz kılıyordu, Müslümanların sayısı çoğaldıkça müsait olanlar evde toplanıp namaz kıldılar. Hicretten önce bir sahabenin evinde birlikte namaz kılındığını biliyoruz. Mekke döneminde İslam tarihinde bir mescit yoktu. Peygamber efendimiz Mekke’den Medine’ye hicret ederken, Medine’de Kubâ’ Köyü’na vardı, Küba köyüne varınca o günün şartlarında bir mescit inşa edildi. Medine’ye gitti, Medine’de herkes onu misafir etmek istedi, devesini bıraktı devesi boş bir arsaya çöktü, orası iki yetimin arsasıydı. Onları razı ederek orası satın alındı. Oraya en yakın ev olan evde misafir kaldı. Orada ilk iş olarak o arsaya bir Cami yapıldı. Bu cami Medine Camii’dir. Mescidi nebi diye bildiğimiz peygamber cami diye bildiğimiz o camidir. O camide Peygamber Efendimiz ibadet ediyordu. İbadetin yanında toplu halde eğitim öğretim faaliyeti yürütüyordu. Bu caminin yanı başında odalar düzenlendi, peygamber efendimizde orada kalıyordu. Peygamber Efendimiz bir hadisinde kim bir cami yaptırırsa Allah’da ona cennetten bir köşk buyurur der” dedi Fetihlerden sonra oranın en büyük mabedi, kilisesi cami haline getirilir ama sulh yolu ile alınan yerlerde kendileri yapmışlardır. Bir ayrıntıya örnek vereyim, Müslümanların kendi kurdukları şehirlerler vardır, Irak sınırlarında bulunan Küfe şehri vardır, şehir planlaması yapılırken ortaya cami yapılıyor, dört yöne farklı oklar atılıyor. En uzak okun düştüğü yerden evler yapılmaya başlıyor. Bu nedenle caminin geniş bir çevresi oluyor aynı zamanda yangından koruyor. Kaynaklarda şunu söylüyor, caddeler ve sokaklar yapıldı. 36 metre genişliğindeydi bu ana caddeler. İslam tarihi boyunca her bulunan yere cami yapılmıştır” dedi.
ÇORLU’DA 55 CAMİ VAR
“Türkiye Genelinde 90 bin cami var, yaklaşık 50-51 bini köylerde, 10 bini kasabalarda geri kalan 29-30 bini şehirlerde” diyen Haliloğlu konuşmasını sürdürdü: “Çorlu’da toplamda 55 cami ve mescit var. Çorlumuz tabi son 50 yıldır çok hızlı nüfusu büyüyor. Şehirleşme hızlı olduğu için Çorlu’daki camilerimiz yetersiz. Ben 1980’lere kadar Çorlu’daki camilerin yeterli olduğunu düşünüyorum. Fakat 80’li yıllardan sonra hızlı büyüdüğü için maalesef Çorlu’daki cami sayısı az. Türkiye’de şu anda 900 kişiye bir cami düşüyor. Çorlu’da 5 bin kişiye bir camiye düşüyor. Pandemi sürecinde bize çok şikâyetler geldi hocam ezan duyamıyoruz diye. Çünkü cami yok. Çünkü iki cami arasında mesafe çok uzak, şehirler planlanırken, iki bina caminin önüne yapılıyor, o yüzden ses yayılmıyor. Bizim şu anda 160 din görevlisi kadromuz var ama 140’ı dolu. Bazı boşluklar. Bazı camilerde imamlar yok tayin bekliyoruz. 25 camimizde çift görevli var. Cami görevlisi olarak düşündüğümüzde 70 civarında görevlimiz var. Kuran kursu öğreticilerimiz var, toplam personelimiz 150’ye yakın” dedi.  
BU SENEKİ TEMA CAMİ VE VEFA 
“1-7 Ekim Din Görevlileri Haftasında bir tema üzerinde duruluyor” diyen Mevlüt Haliloğlu, “Geçtiğimiz yıllarda, Cami ve çocuk, cami ve kadın, cami ve gençlik konuları işlendi. Bu sene cami ve vefa konusu işlendi. Bu sene hakikaten fakir, yaşlı ve ihtiyaç sahibi olanlara kaymakamlıklarımız organizasyonunda bir organizasyon başladı. Bu sene Diyanet İşlerinin 120 bin personelinin 43 bin personeli bu vefa destek grubuna katıldı. Çorlu’da da personelimizin çoğunluğu vefa destek grubunda yer aldı. Biz ihtiyaç oldukça görevlilerimizi orada görevlendirdik. Bize iyilik yapanlara, dostlarımıza vefa göstermek adına da bu sene cami ve vefa teması olarak belirlendi” dedi.  
İMDAT ŞAHİN