• Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
  • Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi
Çorlu Güncel

Cem Evi'nde Anma Programı Düzenlendi

  • 03 Temmuz 2021
  • 980 Kez Okundu

Sivas'ta Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle 35 kişinin yaşamını yitirmesinin üzerinden 28 yıl geçti. Hayatını kaybeden 35 kişi için Çorlu Cem Evi’nde anma programı düzenlendi.

Çorlu Cem Evi’nde düzenlenen anma programında türküler 35 can için söylendi, semahlar 35 can için dönüldü. Çorlu Cem Vakfı Başkanı Muzaffer Birdal anma programında gazetemize konuştu, “35 aydınımızı Çorlu’da anıyoruz” dedi. 
28 YIL ÖNCE 35 CANIMIZI YİTİRDİK 
Konuşmasını sürdüren Çorlu Cem Vakfı Bakanı Muzaffer Birdal, “Bugün Sivas Katliamının 28’inci yılını yaşıyoruz, acı bir olay, 35 canımızı yitirdik orada, inanç farkı gözetmeksizin, Alevi Sünni hangi inançtan olursa olsun, hatta Hollandalı bir akademisyen genç kadında orada canlarımızla birlikte hakka yürüdü. O olaylar tabi ki sosyolojik olaylarında gelişmesine vesile oldu. O olaylar Türkiye’de Alevi Bektaşi inancındaki insanlar kendi kimliklerini sahiplenerek daha örgütlü bir mücadeleye giriştiler. Ve bu mücadelenin sonucu olarak ta Türkiye’nin her yerinde sayısı binleri aşan inanç merkezleri cem evleri oluştu ve ondan sonra hukuksal bir mücadele başladı” dedi.  
AİHM’NİN CEM EVLERİYLE İLGİLİ KARARLARI VAR, UYGULANMASINI BEKLİYORUZ
Konuşmasını sürdüren Muzaffer Birdal, “Bu hukuksal mücadelede Cem Evlerinin ibadethane olarak tanınmasının sağlanması idi. Aslında bu süreç 2016 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Cem Vakfı’nın girişimleri ve mücadelesiyle sonuçlandı. Elimizde AİHM’nin vermiş olduğu 3 tane hukuki karar ve kendi iç hukukumuzda bu kararlar Türkiye’deki hukuk kararlarıyla örtüşmediğinde kabul edilmesi uygulanması kabul edilmesi gereken kurallar. Ve görüyoruz ki Türkiye’de yerel mahkemelerde üst mahkeme Yargıtay’da AİHM’nin kararını emsal alarak kararlar vermekte. Beklentimiz siyasi iradenin hukuksal alanda çözülmüş olan bu konuyu idari alanda da TBMM’de bir yasa, Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kararname ile çözmesi olacaktır. Bu ne denek 1993 yılında şehit olan 35 insanın yitirdikleri yaşamlarının etken olduğu hukuk mücadelesinin sonuçlanması demek, bu ne demek içi barışın huzurun sağlanmasını siyasal olarak ta hukuksal olarak sonuçlanması demek. Görüyoruz ki bu konuda bir takım girişimler var bizim en önemli beklentimiz biran önce sonuçlanması olacak” dedi.  
İMDAT ŞAHİN