• Emekliler, Muhtarlıklarda Yaşam Belgesi İmzalıyor
  • Emekliler, Muhtarlıklarda Yaşam Belgesi İmzalıyor
  • Emekliler, Muhtarlıklarda Yaşam Belgesi İmzalıyor
Çorlu Güncel

Emekliler, Muhtarlıklarda Yaşam Belgesi İmzalıyor

  • 11 Haziran 2021
  • 2242 Kez Okundu

Bulgaristan’da emekli olup Türkiye’de yaşayan çifte vatandaşların maaşları Türkiye’deki bankalara yatıyor. Türkiye genelinde sayıları 50 bini bulan emekli vatandaşlar her altı ayda bir muhtarlıklara giderek yaşam belgesi imzalıyor.


Çorlu’da sayıları 2 bin 500 bulan emekli vatandaşlarda maaşlarının yatmaya devam edebilmesi için muhtarlıklara giderek burada yaşam belgesini imzalıyorlar. Bulgar hükümetinin aldığı karar doğrultusunda emekli vatandaşların yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için düzenlenen belgeler, muhtarlıklarda imzalanarak Bulgar yetkililere teslim ediliyor. Ortalama 300 Euro civarında emekli maaşı alan Bulgaristan emeklisi vatandaşlar Türk Lirası’na göre 3 bin liranın üzerinde emekli maaşı almış oluyor. 
HER 6 AYDA BİR YAŞAM BELGESİNİ İMZALAMALARI GEREKİYOR 
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Şeyh Sinan Mahalle Muhtarı aynı zamanda Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Salim Sarıer, Bulgaristan emekli maaşı alan bütün vatandaşların imza attığını belirtti. Sarıer, “Bulgarista emekli olup, emekli maaşını Türkiye’ye aktaran vatandaşlarımız buradan maaşlarını alıyorlar. Ama Bulgaristan hükümeti diyor ki, “tamam ben maaşları ödüyorum ama bu kişiler yaşıyor mu” diye soruyor. Bu kişilerin yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmek için yaşam belgesi düzenliyoruz ve Bulgaristan emeklisi vatandaşlara imzalatıyoruz. Bu imzalanan belgeler muhtarlıklarda toplanıp, bilgisayara geçiriliyor, CD’ye çekiliyor ve imzalanan yaşam belgeleri Bulgaristan’daki onların sosyal sigortalar müdürlüğünü götürülüyor. Bulgaristandan emekli olan vatandaşların yaşadıklarını ispat ediyoruz ve onların maaşları kesilmiyor. Şayet vatandaşlar bunları unutursa maaşları kesiliyor. Tekrar belge düzenle oraya gönder tekrar bilgisayara girilmesi falan işlemleri, emekli maaşını tekrar alması 3 ayı buluyor” dedi.   
ÇORLU’DAKİ SAYILARI 2 BİN 500’Ü BULUYOR 
Konuşmasını sürdüren Salim Sarıer, Türkiye ve Çorlu’da yaşayan Bulgar emeklisi vatandaşların sayılarını da verdi. Şeyh Sinan Mahalle Muhtarı Salim Sarıer konuşmasının devamında: “Bulgaristan’da emekli olup ta maaş alan sanırım Türkiye genelinde 50 bin kişi buluyor. Çorlu’da ise bu rakam 2 bin 500 civarında. Maaşlar Türkiye bankalarına Euro olarak yatıyor, kimisi bankadan Euro olarak alıyor kimisi Türk Lirası’na çevirerek alıyor. En düşük emekli maaşı 250 Euro civarında. Türkiye parasıyla 2 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı almış oluyorlar. Bulgaristan’da çalıştığı işe ve günlerine bağlı olarak tabi emekli maaşları da yükseliyor. 500 Euro emekli maaşı alan var. 1 leva bugün 5 lira 50 kuruş oldu” dedi.  
İMDAT ŞAHİN