• Saadet Partisi Geçim İttifakı'na Vurgu Yaptı
  • Saadet Partisi Geçim İttifakı'na Vurgu Yaptı
  • Saadet Partisi Geçim İttifakı'na Vurgu Yaptı
Çorlu Güncel

Saadet Partisi Geçim İttifakı'na Vurgu Yaptı

  • 04 Haziran 2021
  • 1991 Kez Okundu

Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan yaptığı açıklamada ekonomik göstergelere vurgu yaparak Türkiye’nin geçim ittifakına ihtiyacı olduğunu vurguladı.


Faiz-borç sarmalıyla ülkenin uçuruma gittiğini belirten Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan,  "2021 yılında Hazinemizin ödeyeceği toplam borç miktarı 547.2 milyar lira. Bunun 162.2 milyar lirası faiz ödemesi. 547.2 milyar lira borcu ödeyebilmek için 618.6 milyar lira yeniden borçlanılacak' dedi. Aslan, sadece iç borcun yüzde 69.6'sının bankalara olduğunu da dile getirdi.  Aslan, 'Tencerelerde dert değil, aş pişsin' sloganıyla hayata geçen 'Geçim İttifakı' projesi hakkında da bilgi verdi.
84 MİLYON VATANDAŞIMIZLA GEÇİM İTTİFAKI KURMA NİYETİNDEYİZ
“Tencerelerde dert değil, aş pişsin” sloganıyla ülke genelinde hayata geçirilecek “Geçim İttifakı” projesi kapsamında birçok çalışma yapılacağını kaydeden Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan, bütün ilçelerde standlar kurulacağını ve bilboardlara çıkılacağını belirtti. Projeye dikkat çeken materyaller de hazırlandığını kaydeden Aslan, “Biz bulunduğumuz an itibariyle bir ittifakın içinde değiliz. Geçmiş dönemde bir ittifak yaptık ama ittifaklar seçim zamanında konuşulup görüşülecek şeyler. Şu anda çalışmalarımızı ‘Geçim İttifakı’yla ortaya koyuyoruz. Esnafımız, tarımcımız, memurumuz, işçimizle, 84 milyon vatan evladımızla, 54 milyon seçmenimizle ‘Geçim İttifakı’ kurma niyetindeyiz” dedi.
BU BÜYÜME HORMONLU BİR BÜYÜMEDİR 
Konuşmasında açıklanan büyüme rakamlarını eleştiren Aytuğ Aslan, “2021 yılının ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 7 oranında büyümüş. Ne büyümesi. Böyle bir büyüme olur mu? Böyle bir büyüme açlıktan nefesi kokan bir büyümedir. Böyle bir büyümeye hormonlu, kanserojen etkisi olan bir büyüme denir. Tüketime, faize, borca dayalı, bankalara esir edilmiş şekildeki bir büyümeyi kabul etmiyoruz” dedi. AK Parti iktidarları dönemindeki bütçe açıklarına, faiz artışlarına, vatandaşların bankalara olan borçlarının, bankaların ise kâr oranlarının arttığına dikkat çeken Aslan, “Türkiye’de büyüyen bütçe açıkları, faizler, bankalardır. Uçan kuşa borcumuz var” şeklinde konuştu. 
KREDİ DESTEK DEĞİL BORÇLANMA ÇEŞİDİDİR 
Pandemi döneminde vatandaşlara 661 milyar lira destek verilmediğini ileri süren Aslan, “Cumhurbaşkanımız krediyi destek olarak görüyor. Kredi destek değil, bir borçlanma çeşididir. Destek olarak algılanamaz” dedi. Tahta başına geçerek konuyu rakamlarla açıklayan Aslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 661 milyar lira desteğin 315 milyar lirasının banka kredileri, 219 milyar lirasının borç öteleme, 25 milyar lirasının da vergi indirimi olduğunu belirtti. Geriye kalan 102 milyar liranın vatandaşa destek olduğunu dile getiren Aslan, “661 milyar liranın sadece 102 milyar lirası destek olarak mütalaa edilir uluslararası matematikte. Bu OECD ülkeleri arasında en düşük destek olarak karşımızda durmakta. Türkiye’de 24 milyon hane var. 661 milyar lirayı 24 milyona böldüğünüzde 27 bin 500 lira eder. Hangimizin cebine girdi bu para?” diye sordu
ASLAN 128 MİLYAR DOLAR KONUSUNU DA GÜNDEME GETİRDİ 
128 milyar dolar konusuna da değinen Saadet Partisi Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan,  2019 yılı Şubat ayında Merkez Bankası’nın net döviz stokunun 54 milyar 600 milyon dolar olduğunu dile getirdi. Merkez Bankası’nın verilerine göre 12 Mayıs’ta döviz stokunun eksi 40 milyar 962 milyon dolar olduğunu belirten Aslan, “Toplandığında 95 milyar 562 milyon dolar eder. Ben 128 milyar dolara ulaşamadım. Birinin beni ikna etmesini bekliyorum. Birisinin tarafında veya karşısında konuşmuyorum. 95 milyar 562 milyon dolar dövizimiz erimiştir. Bu doları Merkez Bankası’nın yeniden alabilmesi için bizim elimizden çıkacak rakam 230 milyar liradır” ifadelerini kullandı.
ŞU AN TÜRKİYE’NİN 605 MİLYAR DOLAR BORCU VAR 
İç ve dış borç konularında da değerlendirme yapan Aytuğ Aslan, “Şuanda Türkiye’nin 605 milyar dolar borcu var. 80 yılda Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri 232 milyar borçlanmış, sadece 18 yılda AK Parti hükümetinin borcu, 80 yılda yapılan borcun 1 buçuk katı artmıştır. Bu ay Hazinemizin 42,8 milyar lira ödemesi var. Bunun 31,7 milyar lirası iç borç, gerisi dış borç ödemesi. 42.8 milyar liranın 11,7 milyarı faiz ödemesi. 31.7 milyar lira iç borcu ödeyebilmek için 28 milyar lira borçlanılacak. Faiz-borç sarmalıyla ülke uçuruma götürülüyor. 2021 yılında Hazinemizin ödeyeceği toplam borç miktarı 547,2 milyar lira. Bunun 162,2 milyar lirası faiz ödemesi. 547.2 milyar lira borcu ödeyebilmek için 618,6 milyar lira yeniden borçlanılacak” dedi. Aslan, sadece iç borcun yüzde 69,6’sının bankalara olduğunu da dile getirdi.
İMDAT ŞAHİN