• Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
  • Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü
Çorlu Güncel

Otizmli Annelerin Yazdığı Mektuplar Sergiye Dönüştü

  • 26 Mart 2021
  • 1253 Kez Okundu

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği öncülüğünde başlatılan proje kapsamında, otizmli annelerin yazdığı mektuplardan sergi oluşturuldu.


İki gün sürecek sergi açılışında konuşan Dernek Başkanı Aysel Ergüney, “Mektup sergimizi başka yerlerde de açacağız. Çorlu’dan sonra Tekirdağ Süleymanpaşa Tekirdağ AVM’de 6-7 Nisan tarihinde, Çerkezköy Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde 29-30 Mart tarihinde ve Ergene Belediyesi Kültür Merkezi’nde 8-10 Nisan’a kadar devam edecek” dedi. 
ÇOCUK BAKIM SORUMLULUĞU AĞIRLIKLI OLARAK ANNELERDE 
Konuşmasını sürdüren Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, “Toplumsal cinsiyet rollerinde çocuk bakım sorumluluğu ağırlıklı olarak annelerin üzerinde, otizmli çocuk annesi bu sorumluluğa ilave olarak çocuğu için öğretmen, hak savunucusu, çoğu ke z de baba olmak zorundadır. Çocuğu bütünleme mücadelesinde haksızlığı dışlanmayı iki kişilik yalnızlığıyla yaşar. Bu nedenle mektup çağrısını sadece annelere yaptık” dedi. 
HER 54 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ OLARAK DÜNYAYA GELİYOR
Neden 59 mektup sorusunu cevaplayan Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, “Avrupa Birliği destekli projemizi hazırlamaya başlayan her 59 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. buna dikkat çekmek istedik, hatta Tekirdağ’ımızın il kodu ile de aynı olduğu için Tekirdağ Otizmli Farkında sloganını duyurularda kullandık. 2020 yılı içerisinde açıklanan son verilere göre ise her 54 çocuktan biri otizmli olarak doğuyor. Risk giderek artıyor” dedi. 
MEKTUPLAR KİTAP HALİNE GETİRİLDİ 
Otizmli annelerin yazdığı mektupların kitap haline getirildiğini ve bu kitapları yöneticilere gönderileceğini kaydeden Ergüney konuşmasını sürdürdü: “Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mektuplarda sorunlar mücadele yöntemleri talepler ve öneriler yer alıyor. Bu konuda grafikle analiz edilerek kitaba konuldu. Ayrıca otizmle ilgili temel bilgiler konunun daha iyi anlaşılması için uygulama pratikleri konusunda da dr. Gülçin Babaoğlu nun bir yazısı yer alıyor. Bu kitabın amacı tek kişilik mücdaele örneklerini bir araya getirerek annelerin gereksinimlerini toplumda ve komu otoriteleri nezdinde görünür kılmak. Bu alanda sorunlara sorumlu kamu otoritelerince gündeme getirilip etkin çözümler yaratılmadığı sürece toplumda farkındalık oluşamıyor. Basılan 5000 kitap otizmli çocuk annelerine, koni ile ilgili sivil toplum örgütü üniversitelere yerel ve merkezi yönetimlere gönderilecek” dedi. 
KATILANLAR SERGİYİ GEZDİ 
Konuşmaların ardından Orion Alışveriş Merkezinde açılan sergi gezildi. 59 otizmli annenin yazdığı mektuplardan oluşan sergiye ilgi yoğundu. Katılımcılar yazılan mektupları tek tek okudu. Otizmli annelerin yaşadığı sıkıntıları öğrendi. 
İMDAT ŞAHİN