• 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
  • 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı
Çorlu Güncel

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Birlikte Kutlandı

  • 03 Aralık 2020
  • 1306 Kez Okundu

Çorlu’da engelliler için faaliyet yürüten dört kuruluşun başkanları bir araya gelerek 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü birlikte kutladı.


Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven, Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü birlikte kutladı. Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törene Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Keskin, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, MHP Çorlu İlçe Başkanı İlhan Ermeydan ve İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı İlker Atasever’de katıldı. 
AYRI AYRI ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNDULAR 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ndü düzenlenen törende Çorlu’da engelliler için faaliyet yürüten kuruluşlar ayrı ayrı anıta çelenk sundu. İlk çelengi Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney bıraktı, daha sonra sırasıyla, , Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven ve en son Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel Atatürk Anıtı’na çelenk sundular. 
ERGÜNEY, “YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRDİ”
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen törende ilk konuşmayı Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney yaptı. Ergüney yerel yönetimlerden beklentilerini anlattı:  Ailelerin çocuklarını iki saatliğine bırakacak Otizm Yaşam Merkezi’nin hayata geçirilmesi. Eğitmen gözetiminde bir park içinde çiçek, bitki bakım ve sulama işlerinde çalışırlarsa hem rehabilite olur hem de üretim sürecine katılmış olurlar. Bu merkez içinde oluşacak Botanik Kafe’de çalışarak da toplumla kaynaşmaları sağlanmış olur. Ayrıca, sportif, kültürel aktiviteler, ailelere yönelik söyleşiler yapılabilir. Ailelerin nefes almaları sağlanır. Bu merkezin işletilmesi, gerek mekân gerekse eğitimci kaynağı açısından profesyonel yönetim anlayışı ile yerel yönetimce yapılmalı ve Çorlu’daki bütün otizmli ve özel bireyleri çocukları kapsamalı” dedi. 
SİZ ELLERİNİZLE KONUŞMANIN NASIL OLDUĞUNU HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin ise yaptığı konuşmada: “Siz gözlerinizle işitmenin, ellerinizle konuşmanın nasıl olduğunu hiç düşündünüz mü? Büşra 13 yaşında işitme engelli, Kulakları duymadığı için gözleriyle dudakları okumaya ve el işaretlerinizi anlamaya çalışıyor. Konuşarak anlatmadıklarını elleriyle yaptığı işaretlerle anlatmaya çalışıyor” dedi. 
TEK İSTEDİĞİMİZ BİR PARÇA ANLAYIŞ, DUYARLILIK 
Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven yaptığı konuşmada: “Covid-19 salgını ile dün erişebildiğimiz birçok hizmete de artık erişemez halde olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Kamudan özele hemen her kesimdeki kurumlarda yaşanan kuralsızlıkların, duyarsızlıkların ceremesini en fazla bizler çekiyoruz. Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz. Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi. Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığına unutmayın. Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor” dedi. 
ENGELİN ÇEVREDEN KAYNAKLI OLDUĞU, HEM ÜLKEMİZDE HEM DE DÜNYADA KABUL GÖRMÜŞTÜR
Çorlu Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Yasemin Ayyüksel en son konuştu: “ Hem ülkemizde hem de dünyada artık engelin çevreden kaynaklı sorunlar olduğu kabul görmüştür. Yani sizler bir yerden bir yere rampa ve asansör olmadığı için gidemiyorsanız sokakta kaldırımlar erişilebilir olmadığı için hareket edemiyorsanız, Toplu taşıma araçları size uygun olmadığı için kullanamıyorsanız, araçlarınız için ayrılmış otoparklara başka araçlar park ediyorsa ve siz ne yapacağınızı bilemez duruma düşüyorsanız, işe girmek istediğinizde reddediliyorsanız, insanların Sen Bunu Yapamazsın şeklinde ortaya çıkan önyargılardır.  Üstelik bizim bu taleplerimiz sağlanmasını istediğimiz ayrıcalık yada lütuflar da değildir. Bunlar, herkesle birlikte eşit ve adil bir ortamda yaşaya bilmemiz için gerekli düzenlemelerdir ve hem ulusal hem de ulular arası yasalarda var olan haklarımızdır” dedi.   
DERNEKLERİMİZLE SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDEYİZ, OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurtta kısa bir konuşma yaptı: “Dernek başkanlarımız gerçekten hissederek engelli bireyler konusunda söylenebilecek herşeyi söylediler. Bizim de engelli hemşerilerimiz için yapmak istediğimiz işlerimiz var. Engelsiz Kafe’miz yakın zamanda hizmete girecek. Engelsiz Parkımızı hep beraber Hürriyet Mahallesi’nde hayata geçireceğiz. Bunların yeterli olmadığının farkındayım. Kaldırım yaparken bazen arkadaşlarımızın gerekli özeni göstermediğini görüyorum ama onlara da anlatmaya devam ediyoruz. Derneklerimizle sürekli iletişim halindeyiz, olmaya devam edeceğiz” dedi.