• Tekirdağ Valiliği'nin Pandemiyle İlgili Yayınladığı Kararlar
Tekirdağ

Tekirdağ Valiliği'nin Pandemiyle İlgili Yayınladığı Kararlar

  • 20 Haziran 2020
  • 2134 Kez Okundu

Tekirdağ İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis 56 Nolu Kararı gereğince Tekirdağ İli genelinde korona virüs tedbirleriyle ilgili alınan kararlar Tekirdağ Valiliği internet sitesinden paylaşıldı.


İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN VALİLİKLERE TALİMAT GÖNDERİLDİ
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı’nın açıklaması: “Koronavirüs salgını ile mücadelede gelinen aşamada virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü sosyal hayat sürecine geçilmiş, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında 28.05.2020 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda kapatılan ve/veya faaliyetleri kısıtlanan işletmelerin faaliyetlerine başlayabileceği kararlaştırılmıştı.İçişleri Bakanlığının 8556 ve 8591 Sayılı Genelgeleri ile lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi ve dernek lokallerinin (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans/oyun vb. ile bu amaçla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere) 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde ve İçişleri Bakanlığının 9137 Sayılı Genelgesi ile saat 24:00'e kadar hizmet verebilmeleri yönünde Valiliklerimiz talimatlandırılmıştı.
MASKE KULLANMAYANLARA 900 LİRA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK
İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis Kararı’nda maske kullanımıyla ilgili açıklamada maske kullanmayanların 900 lira idari para cezasıyla cezalandırılacağı belirtildi. Açıklamanın devamında: “İçişleri Bakanlığının 8680 Sayılı Genelgesi ile otel, termal/kaplıca otelleri, motel, apart otel, pansiyon, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler/kamplar ile her türlü konaklama tesislerinin faaliyetlerine izin veren mevzuat hükümleri (Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik vb.) ile iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirlere ilave olarak uyulması gereken tedbirler Valiliklerimize iletilmişti.Bu amaçla; İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca 18.06.2020 günü saat: 15.00’da Tekirdağ Valiliği toplantı salonunda Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım başkanlığında olağanüstü toplanmıştır.A. İçinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde vaka sayılarının artmaması için alınan tedbirlerin eksiksiz uygulanması ve bu kapsamda ilimizde bugünden itibaren maske kullanımına yönelik denetimlerin aşağıda belirtilen esaslara göre artırılması gerekmektedir. Buna göre; 1. Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri denetim ve kontrol çalışmaları sırasında maske kullanım kurallarına aykırı davranan vatandaşlarımızın/iş yerlerinin ikaz edilmesi, 2. 22 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren ise maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza ülke gelinde uygulama birliği olacak şekilde Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanması, 3. Kaymakamlarımızca, gerekli planlamalarının yapılarak uygulamada herhangi bir aksamaya mahal vermemesi” denildi. 
LOKANTA RESTORAN, KAFELER HAFTADA 2 KEZ DENETLENECEK 
Tekirdağ İl Umumi Hıfzıssıhha Meclis 56 Nolu Kararı’nın devamında: “İçişleri Bakanlığı Genelgeleri ile alınan Pandemi ve Hıfzıssıhha Kararları doğrultusunda ekli rehberlerdeki mesafe kuralı başta olmak üzere uyulması gereken diğer kuralların ihlal edildiğine ilişkin sosyal medya, yazılı ve görsel basına yansıyan görüntüleri önlemeye yönelik: Bu kapsamda; 1. Lokanta, restoran, kafe vb. işletmelerin (turizm işletme belgeli olanlar da dahil) en az haftada 2 kez olmak üzere denetlenmesi, özellikle akşam saatlerinden itibaren yoğunlaşan ve eğlence mekânlarına dönüşebilecek yeme içme yerlerinde denetimlerin artırılması, 2. Öte yandan turizm işletme belgeli tesislerde yapılacak olan denetimlerin yerli ve yabancı turistleri rahatsız etmeyecek şekilde sürdürülmesi turizm açısından önem taşımaktadır. 3 Bu nedenle; Kaymakamlıklarımızca turizm işletme belgeli tesislerin (lokanta, restoran, kafe vb.) denetiminin mümkün olduğunca sağlık, tarım, yerel yönetim birimleri personelinden ve kolluk personeline ihtiyaç duyulması halinde ise sivil kıyafetli kolluk personelinden oluşturulan komisyonlarca yapılması, 4. Vatandaşların, kurallara uymayan işletmeleri 155, 156 ve 112 numaralarını arayarak ihbar edebileceklerine yönelik bilgilendirilmeleri, buna ilişkin anonsların yapılmasının sağlanması, ayrıca bu kapsamda yapılacak ihbarlara gecikmeksizin müdahale edilmesi için tüm kolluk birimlerinin uyarılması, 5. İl genelinde yapılan denetimlerin sonucunun Kaymakamlıklarımızca icmal edilerek ve ekteki tabloya işlenerek Valiliğimiz e-posta adresine düzenli olarak gönderilmesi, kaymakamlarımızca Konuyla ilgili olarak gerek planlama gerekse ilgili birimler arasında (genel kolluk birimleri, yerel yönetimler, ilçe sağlık müdürlüğü, ilçe tarım ve orman müdürlüğü, ilgili meslek odaları) koordinasyonun eksiksiz şekilde sağlanması, Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususlarında dikkat edilmesi” denildi.