• “Çiftçinin Zararları Derhal Tespit Edilmeli”
Tekirdağ

“Çiftçinin Zararları Derhal Tespit Edilmeli”

  • 20 Haziran 2020
  • 1806 Kez Okundu

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ’da yaşanan şiddetli yağmur ve dolu yağışı nedeniyle mağdur olan çiftçiler için “Çiftçilerimiz zaten zor durumda. Tarlalarda acilen tespitler yapılarak, çiftçilerimizin zararları karşılanmalı” dedi.

Tekirdağ'da sağanak yağış ve dolu tarlaları da vurdu. Çiftçilerin ürünlerinin zarar görmesinin ardından CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Ergene, Malkara ve Saray ilçelerimizde yaşanan şiddetli yağmur ve dolu yağışından etkilenen vatandaşlarımıza ve tarlası zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Doğal afetler hayatımızın bir gerçeği ancak üretimin devam etmesi için önceliğimiz her zaman çiftçilerimiz. Bunun için çiftçilerimizi kaderine terk edemeyiz” dedi.
“Kimse mağdur edilmemeli”
Yüceer, “Bölgedeki muhtarlarla ve çiftçilerimizle görüştüğümüzde yüzde 50’ye yakın bir zarar olduğunu öğrendik. Ancak hasar tespitlerinin ardından tabloyu daha net görebileceğiz. Bunun için derhal incelemelerin tamamlanması gerekiyor. Bu noktada sigortası olmayan tarlalarımız çok önemli. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olsa bile ürünlerini TARSİM’e sigortalatamayan çiftçilerimiz için hızla destekleyici adımlar atılmalı. Sigortalı olanlarda da tespitler doğru yapılarak hiçbir mağduriyete izin verilmemeli” dedi. 
“Çiftçilerimiz zaten zorda”
Tekirdağ’daki tarımsal üretimin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Yüceer, “Tekirdağ’daki tarımsal üretim ülkemiz için stratejik konumda. Salgın döneminde risk alarak evinden çıkan ve alın teri ile üretmeye devam eden çiftçilerimize teşekkür borçluyuz. Ancak tarıma beklenen desteği hala göremiyoruz. Çiftçilerimiz zaten çok zor koşullarda üretime devam ediyor. Fide, fidan, tohum, kimyasal gübre ve ilaç, sulama, elektrik, yem, mazot vs. yaşanacak maliyet artışları tarımsal üretimi tehdit ediyor. Buna rağmen çiftçilerimiz 2019 yılının devlet desteklerini daha yeni alabildiler. 2020 destekleri için hala bakanlıktan ses yok. Ancak çiftçilerimizin her bir kuruş hakkının peşini bırakmayacağız” dedi.