• Otizmli Bireyleri Desteklemek İçin Mavi Maske Tak
  • Otizmli Bireyleri Desteklemek İçin Mavi Maske Tak
Çorlu Güncel

Otizmli Bireyleri Desteklemek İçin Mavi Maske Tak

  • 02 Nisan 2020
  • 1657 Kez Okundu

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireyleri Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney yaptığı açıklamada; “Geçen yıl doğan her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya gelirken, Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi(CDC)’nin son açıklamasına göre, bu sayının Amerika’da 54’te 1’e yükseldiği rapor edilmiştir. Birleşmiş Milletler bu gerçeğe dikkat çekmek için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Dünyada her yıl otizme farkındalık sağlamak için “Mavi Işık Yak” kampanyaları düzenleniyor” dedi.
OTİZMLİ BİREYLER İSE MAALESEF HER ZAMAN SOSYAL İZOLASYONDALAR
 Konuşmasını sürdüren Ergüney; “Dünya Otizme Farkındalık Günü” olan 2 Nisan’ın, korona virüs salgınına denk gelmesi talihsiz bir rastlantı. Salgından korunmak için “evde kal” ,  “sosyal izolasyona dikkat et” uyarıları yapılıyor. Evde kalmak, sadece sosyal değil ekonomik açıdan da izolasyon nedeni. Toplum, sadece salgın süresince, otizmli bireyler ise maalesef her zaman sosyal izolasyondalar. Diğer anneler, çocuklarının otizmli çocuklarla aynı sınıfta, okulda okumasını istemezler. Önce aileler sonra onların şartlandırdığı çocukları dışlarlar. Zorluklarla kaynaştırma öğrencisi olduğumuzda da, özel eğitim almamış sınıf öğretmenleri bizimle yeterince ilgilenemez. Haftada 40 saat özel eğitime gereksinim varken, devlet haftada sadece 2 saatini destekler” dedi. 
OTİZMLİ BİREYİN PARKTA, SOKAKTA, OKULDA OYUN ARKADAŞI OLMAZ
“Otizmli bireyin parkta, sokakta, okulda oyun arkadaşı olmaz” diyen Aysel Ergüney, “Ailelerin çocuklarını birkaç saatliğine de olsa bırakabilecekleri bakım yerleri yoktur. Anneler çocukları ile ilgilenmek zorunda olduklarından ekonomik yaşama katılamazlar. Normal gelişim gösteren çocuklar okula gidemedikleri salgın günlerinde tv, internet aracılığı ile uzaktan da olsa eğitimlerine devam edebiliyorlar. Ama otizmli bireyler uzaktan eğitim ile eğitilemezler. Birebir eğitim ile gelişimlerini sürdürebilirler. Tüm acı gerçeklere rağmen “tehlikenin yeterince farkında” mıyız? Bu dönemde otizmli bireyleri, mavi maske takarak destekler misiniz” dedi. 
İMDAT ŞAHİN