• Ayağını Düz Basmaya Başladı
Tekirdağ

Ayağını Düz Basmaya Başladı

  • 16 Kasım 2019
  • 1945 Kez Okundu

Çerkezköy’de “Serebral Palsi” tanısı konulan 7 yaşındaki kız çocuğu, geçirdiği operasyon sonrası ayaklarını düz basarak yürümeye başladı. Başarılı geçen operasyon çocuğu ve ailesini sevince boğdu.




Ayakta içe basma ve kalça ağrısı şikayetleri olan kız çocuğunu ailesi Çerkezköy Özel İrmet Hastanesi’ne getirdi. Kontrolleri gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ayaz Afandiyev, operasyona karar verdi. Küçük kız, geçirdiği operasyon sonrası sağlığına kavuşarak ayaklarını düz basarak yürümeye başladı.
Op. Dr. Ayaz Afandiyev, Serebral Palsi (SP) hastalığı hakkında da bilgi verdi. Dr. Afandiyev, “Genellikle erken yenidoğan döneminde meydana gelen kalıcı ve ilerleyici olmayan beyin hasardır. Dünya genelinde yaklaşık 17 milyon serebral palsi hastası olduğu bilinmektedir. Serebral palsinin etkileri hasarın derecesine ve bulunduğu yere bağlı olarak değişir. Hareket bozuklukları ve kaslarda gerginlik ile kendini belli eden bir hastalıktır. Belirtiler, fark edilmeyecek kadar hafif olabileceği gibi bir veya daha fazla uzuvda önemli hareket bozuklukları ve hareket edemeyecek kadar sert hale gelen eklemlere kadar uzanır. Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat fizyoterapi, konuşma terapisi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemleri hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir. Ayak ve ayak bileği sorunları serebral palsi (SP)’li çocuklarda yüzde 92’ye varan oranlarda sıkça görülür. Bu sıklığın, kas dengesizliği, motor kontrolün bozulması ve yüksek kas tonusuna bağlı olduğu söylenebilir. Spastik kas grubu, normal veya zayıf karşı kas grubundan daha fazla güç üreterek, eklem etrafında anormal şekillenmelere neden olmaktadır. Zaman içinde, başlangıçta esnek olan şekil bozuklukları, yumuşak doku gerginliğine ve kemik-eklem deformitelerine dönüşebilir. Ayak deformitelerinin tedavisinde, ortezler, kas tonusunu düşürecek işlemler ve cerrahi girişimler kullanılabilir. Germe egzersizleri tedavinin ilk basamağı olarak görülmektedir. Germe egzersizleri ve ortezi tedavilerine rağmen başarı elde edilemeyen durumlarda cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır. Serebral palsi hastalığında beyin hasarı ilerleyici olmamasına rağmen kas iskelet tutulumu ilerleyici olabilmektedir. Bu nedenle kas gerginliklerinin ve kemik deformitelerinin oluşmaması için erken tanı ve tedavi çok önemlidir” dedi. 

HABER MERKEZİ