• Uzun Süre Yağmurların Yağmaması Çiftçileri Etkiledi
  • Uzun Süre Yağmurların Yağmaması Çiftçileri Etkiledi
Çorlu Güncel

Uzun Süre Yağmurların Yağmaması Çiftçileri Etkiledi

  • 14 Kasım 2019
  • 893 Kez Okundu

Buğday, kanola ekimlerini tamamlayan çiftçiler yağmurların mevsiminde yağmamasından dolayı kara kara düşünüyor.


Bazı çiftiler ektikleri tohumların kök salmaması nedeniyle, bazı bölgelerde tohumları tekrar ekmek zorunda kaldı. Birkaç gün daha yağmurların yağmaması ekilen ürünlerde verim kaybına neden olacağı vurgulanırken çiftçiler yağmur duasına çıkmaya hazırlanıyor. 
ÇİFTÇİLER TEKRAR EKMEYE BAŞLADI 
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Çorlu Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Ertan; “Yağmurların yağmaması çiftçileri büyük ölçüde etkiliyor. Bazı bölgelerde çiftçiler ektikleri tarlaları bozmaya başladılar. Çiftçiler bozulan yerleri tekrar ekmeye başladılar. Çorlu’da bazı yerlerde yer yer çökmeler başladı. Toprak kuru olduğu için buğdaylar patladı fakat kök salamıyor. Zemin sert olunca buğday olduğu yerde kuruyor” dedi.  
BÖYLE GİDERSE YÜZDE 30’LARA VARAN VERİM KAYBI YAŞAYACAĞIZ
“Bugünlerde yağmur yağmaz ise verim kaybı çok olur” diyen Yüksel Ertan, “Bir hafta daha yağmur daha yağmaz ise ekilenlerin çoğu bozulur, yüzde 30 gibi verim kaybı yaşayabilir. Geçen sene ki verimi biraz zor yakalanır. Kanolalar ekilmişti, buğdaylarda ekildi, yağmur yağmadığı için tohum kökünü salacak yer bulamıyor. Bu sefer ne oluyor maalesef çimlenmeyi gerçekleştiremediği için buğdaylar bozuluyor. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun” dedi. 
 YERLİ TOHUM ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR VAR 
Tarım Bakanlığı’nın yerli tohumla ilgili açıklamalarını hatırlattığımız Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan yerli tohum ile ilgili gazetemize önemli bilgiler verdi: “Yerli tohumlar bizim yurt dışından getirilip burada ıslan edilen tohumlar  var, bazı bölgelerde Türk menşeili buğday tohumları üretilmeye başlandı. Adapazarı bölgesinde, İç Anadolu bölgesinde bizim tohumlarımız üretiliyor. Eskiye nazaran tohumların hepsi kontrol altında. Tohumlar birliği bunları üretiyor ve sertifikalandırıyor. Tarım Bakanlığı da bunların denetimlerini gerçekleştiriyor. Tohumlarla ilgili adım atılıyor, daha da atılması lazım. Birde tohumların bölgelere göre ıslan edilmesi lazım. Bizim bölgemizde hangi tohumlar iyi verim yapıyor kalitesi var. bunlara daha çok pirim verip desteklenmesi lazım. Merdiven altı tohumculuk bitiyor, hepsi kontrol altında buda verimi etkiler. Tabi biraz daha yol almamız gerekiyor” dedi. 
İMDAT ŞAHİN