• Rotary Kulüpleri, Meme Kanserine Dikkat Çekti
  • Rotary Kulüpleri, Meme Kanserine Dikkat Çekti
  • Rotary Kulüpleri, Meme Kanserine Dikkat Çekti
Çorlu Güncel

Rotary Kulüpleri, Meme Kanserine Dikkat Çekti

  • 28 Ekim 2019
  • 899 Kez Okundu

Dünya Sağlık Örgütü’nün Ekim ayını ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak ilan etmesinin ardından Çorlu Rotary Kulübü, Çorlu Belediyesi 5. katında meme kanseri ile ilgili seminer düzenledi.


Çorlu, Lüleburgaz, Edirne ve Tekirdağ Rotary Kulüplerinin ortaklaşa düzenlediği seminerde Moderatörlüğü Prof. Dr. Oya Gökmen yaptı. Seminerde konuşmacı olarak ise Prof. Dr. Atakan Sezer, Diyetisyen Ekin Çilingir Berktaş da programda katılımcılara bilgiler verdi.
KADINLARDA ENÇOK GÖRÜLEN KANSER MEME KANSERİDİR
Trakya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Atakan Sezer katılımcılara meme kanserinin nedenleriyle ilgili bilgiler verdi. Sezer, “Meme kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen kanserdir. Kansere bağlı ölümlerin içerisinde de kadınlarda en yüksek yine meme kanseredir. Dünyada her 8 kadından bir tanesi meme kanserine yakalanma riski var. 70 yaşına kadar yaşayan her 8 kadından 1 tanesi meme kanserine yakalanacak. Biz meme kanserinin neden olduğunu bilmiyoruz, sadece her 10 vakadan 1 tanesini biliyoruz. Buda kalıtımsal meme kanseri, diğerlerine ise rastlantısal meme kanseri diyoruz. Kadınlar göğüs duvarına ışın alırsa kilo alırsa, uygunsuz horman ilacı alırsa, geç doğum yaparsa, alkol alırsa fazla o zaman meme kanserine yakalanma riski artıyor. Bir kadın memesini tanıyacak, taramalarını yaptıracak, etkili bir meme cerrahına gidecek, rutin taramalarını yaptıracak bu şekilde taramalarını yaptırırsa bir kadın yüzde 20 yüzde 30 daha erken evrede teşhisi konulur ve tedavi edilir” dedi. 
MEME KANSERİNİN NE OLDUĞUNU KADINLARIMIZIN BİLMESİ GEREKİYOR
Konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Atakan Sezer: “Meme kanserinin ne olduğunu kadınlarımızın bilmesi gerekiyor. Farkındalığını bilmek, bizler meme kanserinde son derece etkin çalışıyoruz. Erken yakaladığımız meme kanserini tedavi ediyoruz. Burada amaç meme kanserinde farkındalığı artırmak, hastalanmadan bu riski nasıl azaltabiliriz bunların bilinmesi gerekiyor” dedi. 
İmdat Şahin