• Onlarca Ağaç Neden Kurudu?
  • Onlarca Ağaç Neden Kurudu?
  • Onlarca Ağaç Neden Kurudu?
  • Onlarca Ağaç Neden Kurudu?
  • Onlarca Ağaç Neden Kurudu?
Çorlu Güncel

Onlarca Ağaç Neden Kurudu?

  • 18 Temmuz 2019
  • 3484 Kez Okundu

Çorlu’da Omurtak Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Park&Kafe’deki onlarca ağacın kurumasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Onlarca ağacın kurumuş olduğunu ifade eden vatandaşlar, ağaçları bu halde görmekten üzüntü duyduklarını ifade etti. Vatandaşlar, “Atatürk Park Kafe’deki ağaçların haline bakın, bazı ağaçlar kurumuşlar.  Neden buna izin verildi, neden ağaçlar kurudu” diye sordu.

AŞIRI SUYU BAZI AĞAÇLAR SEVMEZ

Atatürk Park&Kafe’deki ağaçların kuruma nedenini ziraat mühendisine sorduk. Ziraat mühendisleri ağaçların kuruma nedenini gazetemize değerlendirdi: “Ağaçların kurumasıyla ilgili çeşitli nedenler var, öncelikle bunun sulamayla alakası olabilir bu birinci nedeni. Ağacın susuz kalması veya aşırı sulanmasıyla alakalı kurumuş olabilir. Çim olan bölgelerde sürekli bir sulanma oluyor, aşırı sulamayı bazı ağaçlar sevmez. Çim olduğu için her akşam sulanma olursa ağaçlarda kök boğulması meydana geliyor. Kök boğulması olduğu zaman ağaç kurur” dedi.

ÇİM İLAÇLARI DA AĞAÇLAIN KURUMASINA NEDEN OLUYOR

“İkinci neden orada ot ilacı uygulaması yapıldıysa bundan kaynaklanabilir” diyen ziraat mühendisi şöyle konuştu: “Eğer ot ilacı uygulaması rüzgârlı havada yapıldıysa, ağaç yapraklarını sarartmış olabilir. Çimlerde çıkacak yabancı otlara karşı çim ilaçlama yapıldıysa bundan da ağaçlar olumsuz etkilenebilir” dedi.

KÖK BOĞULMASINDAN DOLAYI AĞAÇ STRESE GİRER VE KENDİNİ ÖLDÜRÜR

“Bir diğer neden de kuraklık olabilir ama altında çim olduğu için kuraklık nedeni pek mümkün değil” diyen ziraat mühendisi Atatürk Parkı’ndaki ağaçların kurumasının büyük bir ihtimalle aşırı sulanmadan kaynaklanmış olduğunu söyledi. Ziraat mühendisi, “Sürekli bir sulama var. Ağaçların kuruması aşırı sulanmadan dolayı meydana gelmiş olabilir. Çimler suyu seviyor ama ağaçlarımız sudan kaçmaya çalışıyorlar. Toprakta biriken sudan kökler kaçmaya çalıştığı için kaçacakta yer bulamıyor alan komple çim. Bu yüzden kökler sudan dolayı aşırı boğulma yaşıyor. Kök boğulmasından dolayı ağaç strese giriyor ve ağaç kendi kendini öldürüyor. En büyük etken budur” dedi.

İmdat Şahin