• Amatör Tiyatrocular, İlk Defa Konuştu “Şehir Tiyatrosunun Kurulmasını İstiyoruz”
Çorlu Güncel

Amatör Tiyatrocular, İlk Defa Konuştu “Şehir Tiyatrosunun Kurulmasını İstiyoruz”

  • 09 Temmuz 2019
  • 2673 Kez Okundu

Çorlu’da amatör tiyatroyla uğraşan tiyatrocular gazetemize amatör tiyatroların yaşadıkları sıkıntıları ve neler yapılması gerektiğini anlattı. Tiyatrocular, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nden şehir tiyatrolarının kurulmasını istedi.

Kendilerini tanıtan amatör tiyatrocular, yıllardır sahne tozu yuttuklarını ve tiyatroya emek verilmesi gerektiğini ifade etti. Çorlu’daki sahnelerin tam yeterli olmadığını da ifade eden tiyatrocular, insanların tiyatro izlemesi gerektiğini ve çocuklarını tiyatroya yönlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

ÇORLUDAKİ İNSANLAR TİYATROYA AÇ

1987 yılından beri tiyatroyla ilgilenen tiyatrocu Mustafa Gülmüş şöyle konuştu: “1986 yılında liseden mezun olduktan sonra, 1987 yılında tiyatroyla tanıştım. Eski Halk Eğitim Merkezi’nde rahmetli Oğuz Gök hocamızın yanında başladık. 1994 yılına kadar devam ettim, araya evlilik ve iş hayatı girdi. 17 sene ara verdim. Çorlu Belediyesi’nde gişe görevlisi olarak göreve başladım. Eski tiyatrocu arkadaşlarla bir araya geldik ve tiyatroyu devam ettirdim. Çorlu halkının tiyatroya ilgisi azımsanmayacak derecede. Seyirci konusunda hiç sıkıntımız yok. Çorlu’daki insanlar tiyatroya aç, böyle bir salonumuzun olması büyük bir nimet. Halk Eğitim Merkezi’ndeki tiyatro salonunun ne kadar teknik şartları iyi olmasa da oda iyi durumda. Keşke daha büyük daha kapsamlı salonlarımız olsa” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ ŞEHİR TİYATROSU KURMALI

“2002 yılında Memduh Şevket Esendal Sahnesinde teknik personel olarak göreve başladım” tiyatrocu Mustafa Geylan şöyle konuştu: “Uzun yıllardır tiyatro yapıyorum.. Çorlu Belediyemizi ve Çorlumuzu yurt dışına gidip tiyatro oynayarak adını duyurmaya çalıştık. Memduh Şevket Esendal Sahnesi tam profesyonel bir sahne.  Şu an tiyatrocular açısından son derece önemli bir sahne. Bunun dışında sağ olsun Çorlu Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Trakya Kongre Merkezi’nin temelleri atıldı. Orası hayata geçtiği zaman Çorlu’daki tiyatro grupları yararlanması açısından çok güzel olacak. Birde şunu belirtmek isterim, tiyatro amatör gruplarına bir rol model gerekiyor. Bence artık Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanının artık Şehir Tiyatrolarını kurma zamanının geldiğini, bunu ciddi anlamda düşünmesi gerektiğini dile getirmek istiyorum. Taşın altına elimizi koyacağımızın sözünü buradan veriyoruz. Çünkü eğer bir kurum olursak gençlerimize halkımıza daha iyi hizmet verebiliriz” dedi.

SIKINTILARI EL BİRLİĞİYLE AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Tiyatrocu Serkan Aydın, “ben tiyatroyla 1991 yılında başladım. Bu güne kadar birçok grupta tiyatro oynadım. Aydınlık Kent Oyuncuları adıyla bir grup kurduk. 6 ayda çok büyük bir ivme kazandık. Sıkıntılarımız tabi ki var ama el birliğiyle bunu aşmaya çalışıyoruz. Trakyada ilk cep tiyatrosunu Çorlu’ya kazandırmak üzereyiz. Memduh Şevket Esendal Sahnesi bizlere maalesef yeterli gelmiyor. Burasının kapasitesi 500 kişi olsa ben dolacağına inanıyorum. Hangi tiyatro oyunu olursa olsun buradaki salon dolmuştur. Daha fazla olsa daha iyi olsa daha iyimi olurdu tabiki olurdu. Çok fazla tiyatro grubu var. İyi iş yapanla, sırf eğlence için yapanların ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Tiyatronun emek verilerek yapılması gerekiyor” dedi.  

TİYATRO ÇALIŞMA İSTER

Tiyatrocu Cem Özdemir, “Çorlu’da tiyatro yapmak daha kolay, büyük metropollere göre. Tiyatroya meşhur olmak için başlayanların çoğunun başarısız olduğunu görüyorum. Tiyatro okul gibidir, birşeyleri öğrenebildiğin yerdir tiyatro. Biz çok ciddi provalardan geçiyoruz, gece gündüz çalışıyoruz. Birçoğumuzun farklı işleri var ona rağmen emek veriyoruz. Tiyatronun ben okulunu okumadım, alaylı diyebileceğimiz bir oyuncuyum. Tiyatroda da usta çırak ilişkisi vardı. Birilerinin yanında başlarsınız ve o size birşeyler öğretebilir. Tiyatro tamamen çalışmadır, çalışmadığınız hiçbir şeyi yapamazsınız. Çalışmak dediğimiz zaman, evde çalışmak, aynanın karşısında çalışmak, boş bulduğun vakitte çalışmak. Tiyatro sürekli çalışmak ister” dedi.

ÇORLUDA KALİTELİ OYUN EKSİKLİĞİ VAR

Tiyatrocu Tayfun Tospacı, “yıllar önce belediye tiyatrosunda başladım. Ben de Oğuz Gök ve Mustafa Gülmüş’ün öğrencisiyim. Tiyatronun her kademesinde bulundum ve bulunmaya devam edeceğim. Tiyatro insanı geliştirir, hayatının minimalize edilmiş halidir. Hayatın birebir sahneye konulmasıdır. Çorlu’da kaliteli oyunların eksik olduğunu düşünüyorum. İyi yemeğin kötü yemeğin olabileceği gibi iyi tiyatro da kötü tiyatroda vardır. Bunun kararını da tabi izleyici verecektir. Bu tiyatroyu eğlence için yapanlarda var, iş olarak görüp ciddiye alanlarda var. Önemli olan tiyatroyu ciddiye almaktır” dedi.

AMATÖR TİYATROLARA SEYİRCİNİN TOLERANSI AZ

Tiyatrocu Tayfun Gül, “Halk Eğitim Merkezi’nde 2006 yılından beri tiyatro ve drama eğitmenliği yapıyorum, Tiyatro ünlüler için iyiye gitmeye başladı. Seyirci amatör tiyatrolardaki bu dalgalanmaları kabul etmiyor. İyi bir oyuncu, tanınan bir oyuncu kötü bir oyun çıkarsa bile mutlaka çıkarır, seyirci bunu absürde edebilir. Örneğin Haluk Bilginer kötü bir oyun çıkarsa bile seyirci bunu absürde eder. Ama amatör oyunlarda maalesef seyirci bunu yapmıyor. Amatör tiyatrolarla uğraşanlar da buna dikkat etmiyor. Teksi okuyan sahneye çıkıyor. Durum böyle olunca seyirci amatör tiyatrodan soğumaya başlıyor. Siz oyunu bedavada yapsanız durum değişmiyor” dedi.  

İmdat Şahin