• “Amatem'de Başarımız Dünya Standartlarının Üzerinde”
Çorlu Güncel

“Amatem'de Başarımız Dünya Standartlarının Üzerinde”

  • 22 Haziran 2019
  • 2723 Kez Okundu

Çorlu’nun ve Türkiye’nin büyük sorunu olan uyuşturucunun tedavisiyle ilgili Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar gazetemize önemli bilgiler verdi.

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar, Çorlu’da hizmet veren Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’in (AMATEM) tedavide dünya standartlarının üzerinde olduğunu ifade etti. Çorlu’da uyuşturucu kullanım yaşının düşük olduğuna da dikkat çeken Onar, Trakya’nın diğer bölgelerinde kullanım yaşı biraz daha ileri diye konuştu.

YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 90

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Çağatay Onar hastanedeki AMATEM ile ilgili bilgiler vererek; “Çorlu Devlet Hastanesi’nde AMATEM’de yatak kapasitesi 18’dir. Günlükte aşağı yukarı 60 ile 80 hastaya ayakta poliklinik hizmeti veriyoruz. Yatak doluluk oranı yüzde 90’ın üzerinde, taburcu olan hastanın yerine bir hasta hemen yatırılıyor. Ortalama 17-18 hasta yatıyor. Uyuşturucu madde, maddeden kasıt, bonzai, esrar kokain eroin, alkoldür” dedi.

TEDAVİDEKİ BAŞARIMIZ YÜKSEK

“Çorlu Devlet Hastanesine başvuru fazla, bekleyen hasta sayısı geçtiğimiz yıla kıyasla biraz azaldı” diyen Çağatay Onar, “Bunda tabi görev alan doktor arkadaşlarımızın insanüstü bir çabaları söz konusu. Önceki dönemde bekleyen hasta sayısı artmıştı. Kaç hasta bekliyor dediğim zaman, ortalama 200 hasta yatış için bekliyor derlerdi. Şimdi bekleyen hastamız hiç yok, biz bunları minimize ettik. Tedavi de başarı oranları da dünya standartlarının üzerinde normalde uluslararası standartlarda, 2 hastadan birini uyuşturucudan arındırabilirseniz bu başarılıdır derler. Bizim başarımız yüzde 65-70 civarında” dedi.

TEDAVİSİ BİTEN HASTANIN TAKİBİNİ YAPIYORUZ

“İki hastadan birinden daha iyi istatistiklerimiz var,  tabi sosyal olanaklarda çok önemli bizim bur da hem sosyal hizmet uzmanız hem de klinik psikoloğumuz taburcu olan hastaları periyodik aralıklarla arayarak eski sosyal çevrelerine dönüp dönmediklerini teyit ediyorlar” ifadelerini kullanan Onar, “Burası aslında AMATEM arındırma disiplin felsefesi yani hastayı tamamen arındırıncaya kadar bu felsefeyi benimsetiyor. Nasıl yapıyor bunu? Her gün aynı saatte kaldırıyoruz hastalarımızı, her gün aynı saatte kahvaltı yapıyorlar, her gün aynı saatte sakal tıraşı oluyorlar. Bu disiplini edindikleri zaman zaten madde akıllarına geliyor. Yaşama sevinçlerini artırabilmek için SAMBA eğitimi denilen eğitimler yapıyoruz. Bu SAMBA eğitiminde arındırmanın bütün felsefi özellikleri hastalara veriliyor” dedi.

AMATEM UYUŞTURUCUDAN ALKOLDEN ARINMAK İSTİYENLERİ KABUL EDİYOR

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi Çağatay Onar, “Buradaki AMATEM’in gönüllülük esası var, ben alkolden, uyuşturucudan arınmak isteyenleri biz kabul edebiliyoruz, yoksa kolluk kuvveti marifetiyle buraya getirip yatırmamız mümkün değil. Zaten böyle getirdiğiniz hastayı bu disipline alıştırmanız kolay olmuyor. Bazen hastaların tedaviyi ret etme gibi bir durumları ortaya çıkıyor. Biz onları ikna etmek için belirli bir zaman tanıyoruz, bu bahsettiğim disiplinden uzaklaştığı zaman hastanın çıkışını yapmıyoruz. Onları ikna etmeye çalışıyoruz, bu bazen günler bazen haftalar sürebiliyor. Hatta bazen AMATEM’den çıkarıp kapalı psikiyatriye yatırmak durumunda kaldığımız bile oluyor” dedi.

ÇORLUDA UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI DÜŞÜK

“Yaş gurupları çok çeşitli merkezde olması itibariyle Trakya’nın tamamından hasta kabul edebiliyoruz” diyen Çağatay Onar, “Yani İstanbul’un Avcılar İlçesinden bu tarafa hasta kabul ediyoruz. Çanakkale’den gelen hastalar oluyor, Keşan’dan gelen hastalar oluyor. Çerkezköy, Kapaklı, Saray’dan gelen hastalarımız oluyor. Genelde Çorlu’dan gelen hastalarımızın yaş ortalaması düşük ama diğer ilçelerden gelen hastalarımızdaki yaş biraz daha ileri diyebilirim. Çorluda kullanım yaşı biraz daha genç, ortalama 23 ile 35 yaş arasında. Ama 65 yaşında da bonzai deneyip sonra müptelası olup pişman olup tedavi olmaya gelen hastalarımız oluyor” dedi.

TEDAVİ GÖREN HASTA MUTLAKA ESKİ SOSYAL ÇEVRESİNDEN UZAK TUTULMALI

Op. Dr. Çağatay Onar, “Tedavi gören hastaların mutlaka sosyal çevrelerini değiştirmelerini temin etmek lazım. Bunun içinde birinci basamakta aile hekimliklerinin koruyucu sağlık hizmetlerinin biraz daha yaygınlaştırılması gerekiyor. Hasta bazlı olarak bir risk düzeyi belirlenip daha sonra o hastaların sosyal çevrelerinden ayrılabilirlerse gerçek hasta olmadan uyuşturucudan uzaklaşmış olur” dedi.

İmdat Şahin