• Otizme Mavi Işık Yak
Çorlu Güncel

Otizme Mavi Işık Yak

  • 08 Nisan 2019
  • 1515 Kez Okundu

2-7 Nisan Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle, Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireylerin Destekleme Derneği ve Trakya Down Sendromu Derneği, “Otizme Farkındalık Yürüyüşü” gerçekleştirdi.

2-7 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireylerin Destekleme Derneği ve Trakya Down Sendromu Derneği “Otizme Farkındalık Yürüyüşü” gerçekleştirdi. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, Tekirdağ İl Gençlik ve Spor Müdürü Ahmet Üzgün, Saadet Partisi Çorlu Belediye Başkan Adayı Murat Vakitçi sivil toplum örgütleri, bisiklet, motosiklet gruplarının yanı sıra binlerce vatandaş düzenlenen farkındalık yürüyüşüne katıldı.

 

Eski Kız Meslek Lisesi’nden başlayan yürüyüş, Atatürk Meydanı’nda son buldu. Atatürk Meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şube Başkanı Canan Naciye Yurdseven, Tekirdağ Otizm ve Özel Bireylerin Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney ve Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

 

“DAHA GÜÇLÜ YARINLAR İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ”

 Düzenlenen etkinlikte ilk sözü Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven aldı. Yurdseven, “Bu Pazar sabahında bizimle beraber olmayı tercih eden sevgili Çorlu halkı hepiniz hoş geldiniz. Bizim ile birlikte olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum. Biz öncesinde yalnızdık şimdi iki başkanımla birlikte daha güçlü yarınlar için, engelli çocuklarımız için engelli bireylerimiz için çaba sarf ediyoruz. Bizi de desteklediğiniz hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

 

“TÜRKİYE’DE 600 BİN OTİZMLİ BİREY VAR”

 

Tekirdağ Otizm ve Özel Bireylerin Destekleme Derneği Başkanı Aysel Ergüney ise yaptığı açıklamada, “Farkındamıyız, kanser ve şeker hastalığından daha fazla sayıda otizm teşhisi konulduğunun. 2006 yılında her 150 çocuktan birinde görülürken günümüzde 59 çocuktan birinde görüldüğünü, erkeklerde 4 kat daha fazla olduğunu Türkiye’de yaklaşık 600 bin otizmli birey ve 352 bin otizmli çocuk olduğunun. Belirtileri ruh hastalığını çağrıştırsa da otizmin ruh hastalığı olmadığının, otizmin gelişimsel bir bozukluk olduğunu, otistiklerin tekrarlayıcı davranışlar toplumsal iletişim ve etkileşimde güçlükler ve öfke nöbetleri yaşayabildiklerinin, henüz tam bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin otizme yol açabildiğini, kullandığımız teknoloji beslenme sistemi ve kimyasal atıklar birsürü etken otizme neden olabildiğinin farkındamıyız” dedi.  

 

“DEVLETTEN OTİZİMLİ ÇOCUKLAR İÇİN GEREKLİ ADIMLARI ATMASINI İSTİYORUZ”

 

Aysel Ergüney yaptığı açıklamayı sürdürdü: “3 yaşından önce tanı konulmasının önem taşıdığının, özel eğitime ne kadar erken başlarsa gelişimine katkısı olduğunu, devletin ayda sadece 8 saatini desteklediği özel eğitim süresi ile Türkiye’nin dünya genelinin oldukça gerisinde olduğunun farkındamıyız. Değişiyoruz, değişim istiyoruz, hafta da 35-40 saat özel eğitim sağlanmasını eğitimde kaynaştırma programının kaynatmaya dönüşmemesi için özel eğitim öğretmen sayısının artırılmasını otizmli çocukların eğitilmesinde lisans programların açılmasını, bütün sınıf öğretmenlerinin otizm ve özel çocukları konusunda eğitim almasını, sağlıklı gelişim gösteren çocukların aileleri ile okul personelinin de otizm konusunda bilgilendirilmesini, kaynartırma sisteminin sağlıklı işlemesi için denetim sistemi geliştirilmesini istiyoruz. El becerileri ve sosyallaşmelerini sağlayacakları sosyal kulüplerin geliştirilmesini, çalışabilecekleri ortamların sağlanmasını istiyoruz ve talep ediyoruz” dedi.

 

TUR DÜZENLENDİ

 

Trakya Down Sendromu Derneği Başkanı Zehra Metin otizmli bir çocuğun yazdığı şiiri okudu. Konuşmaların ardından etkinlikte bisiklet grupları, motosiklet grupları şehir turu gerçekleştirip otizme farkındalık yarattı

 

İmdat Şahin