• Artık Poşetler 25 Kuruştan Satılıyor
Çorlu Güncel

Artık Poşetler 25 Kuruştan Satılıyor

  • 02 Ocak 2019
  • 1298 Kez Okundu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenleme kapsamında plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başladı. 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan uygulama kapsamında bazı zincir marketlerde üzerlerine barkod konulan poşetler kasalarda okutularak tüketiciye veriliyor. Poşetin fiyatın genel alışveriş fiyatına yansıtılıyor. Satış noktaları, her bir poşetin satışında tüketiciden en az 25 kuruş talep edecek ve bu ücret içerisinden 15 kuruşu, 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracak. Kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayacak çünkü bu tutar, plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak. Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak.

 

Yasaya göre plastik poşetler en az 25 kuruşa satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren işletmelere cezai işlem uygulanacak. Bir plastik poşetin doğaya karışmasının 400 yıl aldığını söyleyen uzmanlar bu şekilde plastik tüketiminin önüne geçileceğini belirtiyor.

 

FİLEYLE PAZARA MARKETE GİTME DÖNEMİ BAŞLAYACAK

 

Marketlere gittiklerinde poşetin barkotla birlikte okutularak fiyatının alışverişe yansıtıldığını gören kimi vatandaşlar uygulamadan memnun olduğunu belirtirken kimi vatandaşlarda tepki gösterdi. Memnun olan vatandaşlar: “Ciddi olarak bir plastik poşet tüketimi vardı. Herkesin elinde onlarca plastik poşet oluyordu. Ücretsizken marketlerden çok fazla plastik poşet çıkışı oluyordu. Plastik poşetler daha sonra çöpe atılıyor. Eskiden annelerimiz, babalarımız pazara fileyle giderdi. Şimdi bizlerde aynı şekilde fileyle gideceğiz. Markette alışverişin üzerine poşetin fiyatı yansıtılıyor. Bir poşet alırsanız 25 kuruş iki poşet alırsanız 50 kuruş yansıtılıyor” dedi.

 

BU GÜNLERİ DE GÖRDÜK

 

Uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar ise bu günleri de gördük diyerek; “Artık her şey parasıyla alır olduk, marketlerde yaptığımız alışverişin poşetini de parayla alıyoruz. Bu paralar nereye gidecek, devlete mi gidiyor yoksa marketlere mi kalıyor. Bu tür uygulamalarla plastiğin önüne geçilmeye çalışılması çok saçma.  Hayatımızın her alanında plastik var o zaman hepsini kapsayan bir düzenleme getirilseydi. Artık her şeyin plastiği yapılıyor. Her şeyin plastikten yapıldığı bir ortamda poşeti parayla satmak kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

 

İmdat Şahin