• Kansere Karşı Farkındalık İçin Çalışıyoruz
  • Kansere Karşı Farkındalık İçin Çalışıyoruz
  • Kansere Karşı Farkındalık İçin Çalışıyoruz
  • Kansere Karşı Farkındalık İçin Çalışıyoruz
Çorlu Güncel

Kansere Karşı Farkındalık İçin Çalışıyoruz

  • 15 Aralık 2018
  • 1382 Kez Okundu

Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi (KETEM) Çorlu Müdürü Uzman Dr. Eylül Taneri gazetemize KETEM’İN çalışmalarıyla ilgili konuştu.

“BAŞARILI ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK”

 

Çorlu Belediyesi ile KETEM’in birlikte geliştirdiği projeden bahseden Eylül Taneri, çalışmalarda başarı sağladıklarını kaydetti. Taneri, “Çorlu Belediyesi ile beraber bir proje başlattık, yıl sonuna kadar ne kadar kadına ulaşabilirsek amacımız ulaşmaktı. Tabi bu projenin önümüzdeki yılda devam edileceği düşüncesindeyim. Şu ana kadar 9 mahalleye gittik, kadınlara birebir eğitim verdik, kanserden korunmayla ilgili, yada nasıl erken teşhis de bulunabileceği ile ilgili bilgilendirmeler yaptık. Yaklaşık 500 kadına ulaştığımızı düşünüyoruz. Bunların da 200 e yakını taramadan geçtiğini düşünüyoruz. Kesin bir sayı değil ama aşağı yukarı rakamlar bu yönde. Bu projede başarılı olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

 

“KADINLARLA SORU CEVAP YAPIYORUZ”

 

“Eğitimlere gittiğimiz zaman önce sunum yapıyoruz daha sonra kadınların meme kanseriyle ilgili nasıl kontrol yapacaklarını bir maket üzerinde yapıyoruz. Hem kendilerini gelip yapıyorlar, nasıl yapıldığı noktasında. Daha sonra da soru cevap yapıyoruz, katılımcılarla birlikte. Kişiler daha çok doktora gidip soramadıkları şeyleri orada dile getiriyorlar. Daha çok bilgilendirmeleri gerekiyor, bir sıkıntıları olduğu zaman nereye başvurmaları, nasıl başvurmaları gerektiği noktasında yönlendirmeye çalışıyoruz.

 

“MÜFTÜLÜKLE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

Biz bütün kadın dernekleri, STK’lar, yada Çorlu Müftülüğü ile de çalışabiliriz, kendileriyle de bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Kuran kurslarında da eğitim olabilir diye görüştük müftülüklerle, her türlü işbirliğine açığız bu noktada. Bizim amacımız, ne kadar kadın bilgilenirse, ne kadar erken tanı koyabilirsek bizim için o kadar faydalı olacaktır” dedi.

 

“MEME KANSERİ’NDE MEMEDE DEĞİŞİKLİK HİSSEDİLİRSE BAŞVURMALARI GEREKİR”

 

Meme Kanseriyle ilgili konuşan KETEM Müdürü Uzman Dr. Eylül Taneri, “Genel de ağrı olmaz, ağrısız bir kitle olabilir. Tabii ağrıda olabilir ama genelde ağrısız seyrediyor. Memenin kendi dokusunda değişiklikler olabilir, kızarıklık gibi, deride çekilmeler gibi, değişik görüntüler olabilir, kanlı akıntılar olabilir. Normalin dışında kendilerinde bir şey gördüklerinde kesinlikle bizlere başvurmaları gerekiyor. maalesef hanımlarımızın bazen hem korkuyorlar hem de çekinebiliyorlar. Ama ne kadar geciktirirlerse maalesef tedavi o kadar zorlaşıyor. Taramaya başvurma açısından kadınların bu işe hassasiyeti açısından Türkiye olarak gerideyiz diyebiliriz. Özellikle kırsal kesimdeki hanımlarda bir çekinme durumu olduğundan çok fazla doktora başvurulmuyor. Buda tabi tanının konulmasında gecikmelere sebebiyet veriyor” dedi. Uzman Dr. Eylül Taneri Bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanserini de değerlendirdi:

 

“KALIN BAĞIRSAK KANSERİ SİNSİ OLABİLİYOR”

 

Biz KETEM’de üç tarama yapıyoruz bir tanesi meme  kanseri taraması bir tanesi kadın ve erkekler için kalın bağırsak kanseri taraması yapıyoruz, kalın bağırsak kanseri taramasında da mikroskobik görünmeyen kanamalar var mı diye kontrol ediyoruz. Kalın bağırsak kanseri de sinsi olabiliyor, 50 yaşından sonra özellikle erkekler için erken tanı açısından tarama yapılması faydalı olabiliyor. Mikroskobik kan saptanması tabi her zaman, kişinin kanser olduğu anlamına gelmemeli, hemeroyid, bağsur başkan şeyler de olabilir. Ama yine de bu testin yaptırılması, en ufak bir ihtimal varsa bile önceden teşhis edilmiş oluyor. Bir diğeri ise HPV virüsüne bakıyoruz kadınlar da rahim ağzı kanserini saptamak için. Bu virüs cinsel yolla bulaşan bir virüs. Yüzde 99.7 oranında rahim ağzı kanserinde görülen bir virüs. HPV virüsünün rahim ağzı kanseriyle ilişkisi ortaya konmuş durumda. Bu virüsün varlığını kadınlarda bakıyoruz. Eğer varsa yönlendirme yapıyoruz, kadın hastalıkları uzmanına yönlendiriyoruz” dedi.

 

“KETEM OCAK AYINDA YENİ YERİNE TAŞINACAK”

 

KETEM’İN Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde faliyet yürüteceğini belirten Uzman Dr. Eylül Taneri, ocak ayında KETEM olarak Eski Askeri Hastane’nin bulunduğu hastaneye taşınacakları ifade etti. Taneri, “Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıklı Yaşam Merkezleri var. Sağlıklı Yaşam Merkezleri birçok ilde açıldı, bizim Tekirdağ ilimizde de açılması planlanıyor. 2019 yılının başında açılacak. Bizim KETEM’de oraya dahil edilecek. Orada obaziteye yönelik diyetisyen olacak, psikolog olacak, fizyoterapist olacak, geniş bir Sağlıklı Yaşam Merkezi kurulması planlanıyor. Tekirdağ merkez ve Çorlu’da olmak üzere iki yerde faaliyet yürütecek. Alt yapı çalışmaları devam ediyor. Şu anda bulunduğumuz binadan taşınarak, Eski Askeri Hastanesi’nin bulunduğu hastaneye geçeceğiz. 2019 yılından itibaren yerimiz orası olacak” dedi.

 

İmdat Şahin