Her yıl 14 Kasım’da kutlanan dünya diyabet günü etkinlikleri İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde vatandaşlar diyabete karşı bilinçlendirildi.
DİYABET KONFERANSI
Diyabet bilinçlendirme
etkinlikleri kapsamında Çorlu Halk Sağlığı Merkezi diyetisyeni Atiye Aydın
tarafından Trend Arena’da halka yönelik diyabet ve sağlıklı beslenme konferans
verildi. AVM içerisinde kurulan standda ise vatandaşların kan şekeri ölçümleri
yapıldı, diyabete dikkat çeken mesajlar içere şapka ve tişörtler dağıtıldı.
Beslenme Uzmanı Atiye Aydın
tarafından verilen konferansta katılımcılara diyabet hakkında bilgi verildi.
Aydın yaptığı konuşmada diyabeti, “vücudumuzda
pankreas adlı organın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da
ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda
gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği
besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Buna
hiperglisemi denilir” şeklinde tanımladı. İnsan vücudunda kan şekerinin normal
düzeylerinin açken 80-110 mg/dl tokken ise 140 mg/dl’dan küçük olduğunu
belirten Aydın, “Besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glikoza (şeker) dönüşmek
üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glikoz bağırsaklardan kana
geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen
glikoz, vücutta kan şekerini düzenleyen ve insülin adı verilen hormon
yardımıyla hücrelerin içine taşınır. İnsülin hormonu eksikliği ya da kullanım
bozukluğu var ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glikoz kanda
artarak şeker hastalığı denilen kan şekeri yükselmesi (hiperglisemi) gelişmiş
olur.” dedi
YEDİ KİŞİDEN BİRİ DİYABET
Diyabet Tipleri hakkında konferans katılımcılarını bilgilendiren
diyetisyen atiye Aydın, 4 tip diyabet olduğunu belirterek, “Tip 1 diyabet
(insüline bağımlı diyabet) , Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet),
Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve Özel nedenlere bağlı diyabet
olarak 4 tip diyabet vardır. Diyabet hastalarının çoğunu tip 1 ve tip 2 diyabet
oluşturmaktadır.” Dedi. Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden 1’inin diyabet
hastası olduğunun bilindiğini belirten Aydın, “Dünya’da 382 milyon diyabet
hastası bulunmaktadır.
Bu sayının 2035 yılında şişmanlık (obezite) ve hareketsiz yaşam
nedeniyle 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.” dedi
Karbonhidrat, protein ve yağlar
kan glikoz düzeyini etkilediğini belirten Diyetisyen Aydın, “Karbonhidratlar,
kan şekeri düzeyini etkileyen en önemli besin öğeleridir. Proteinler ve yağlar
kan şekeri yüksekliğinden göz önüne alınmayacak derecede sorumludurlar. Öğünlerden
sonra, öğünde alınan karbonhidrat miktarına bağlı olarak kan şekeri yükselir. Unutulmaması
gereken önemli bir nokta; kan şekerinin yükselmesine gereğinden fazla
miktarlarda karbonhidrat içeren besin tüketiminin yol açmasıdır.” Dedi.
Aydın diyabetin belirtilerinden de bahsederek, “sık idrara çıkma,
aşırı susama, yorgunluk, kilo kaybı, bulanık görme, tekrarlayan enfeksiyonlar,
yaralarda geç iyileşme gibi belirtiler diyabet hastalığında sıklıkla
görülmektedir” dedi.
Konferansın ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından
Trend Arena AVM’de diyabet bilinçlendime standı açıldı.
SEYFİ GENÇ