• Diyabete Karşı Bilinçlendirme
Çorlu Güncel

Diyabete Karşı Bilinçlendirme

  • 14 Kasım 2018
  • 1120 Kez Okundu

Her yıl 14 Kasım’da kutlanan dünya diyabet günü etkinlikleri İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde vatandaşlar diyabete karşı bilinçlendirildi.

DİYABET KONFERANSI

Diyabet bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında Çorlu Halk Sağlığı Merkezi diyetisyeni Atiye Aydın tarafından Trend Arena’da halka yönelik diyabet ve sağlıklı beslenme konferans verildi. AVM içerisinde kurulan standda ise vatandaşların kan şekeri ölçümleri yapıldı, diyabete dikkat çeken mesajlar içere şapka ve tişörtler dağıtıldı.

Beslenme Uzmanı Atiye Aydın tarafından verilen konferansta katılımcılara diyabet hakkında bilgi verildi. Aydın yaptığı konuşmada diyabeti,  “vücudumuzda pankreas adlı organın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Buna hiperglisemi denilir” şeklinde tanımladı. İnsan vücudunda kan şekerinin normal düzeylerinin açken 80-110 mg/dl tokken ise 140 mg/dl’dan küçük olduğunu belirten Aydın, “Besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glikoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glikoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glikoz, vücutta kan şekerini düzenleyen ve insülin adı verilen hormon yardımıyla hücrelerin içine taşınır. İnsülin hormonu eksikliği ya da kullanım bozukluğu var ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glikoz kanda artarak şeker hastalığı denilen kan şekeri yükselmesi (hiperglisemi) gelişmiş olur.” dedi

YEDİ KİŞİDEN BİRİ DİYABET

Diyabet Tipleri hakkında konferans katılımcılarını bilgilendiren diyetisyen atiye Aydın, 4 tip diyabet olduğunu belirterek, “Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet) , Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet),

Gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve Özel nedenlere bağlı diyabet olarak 4 tip diyabet vardır. Diyabet hastalarının çoğunu tip 1 ve tip 2 diyabet oluşturmaktadır.” Dedi. Türkiye’de 20 yaş üstü her 7 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğunun bilindiğini belirten Aydın, “Dünya’da 382 milyon diyabet hastası bulunmaktadır.

Bu sayının 2035 yılında şişmanlık (obezite) ve hareketsiz yaşam nedeniyle 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir.” dedi

Karbonhidrat, protein ve yağlar kan glikoz düzeyini etkilediğini belirten Diyetisyen Aydın, “Karbonhidratlar, kan şekeri düzeyini etkileyen en önemli besin öğeleridir. Proteinler ve yağlar kan şekeri yüksekliğinden göz önüne alınmayacak derecede sorumludurlar. Öğünlerden sonra, öğünde alınan karbonhidrat miktarına bağlı olarak kan şekeri yükselir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta; kan şekerinin yükselmesine gereğinden fazla miktarlarda karbonhidrat içeren besin tüketiminin yol açmasıdır.” Dedi.

Aydın diyabetin belirtilerinden de bahsederek, “sık idrara çıkma, aşırı susama, yorgunluk, kilo kaybı, bulanık görme, tekrarlayan enfeksiyonlar, yaralarda geç iyileşme gibi belirtiler diyabet hastalığında sıklıkla görülmektedir” dedi.

 

Konferansın ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından Trend Arena AVM’de diyabet bilinçlendime standı açıldı.

SEYFİ GENÇ