• Atık Yağları Lavabolardan Dökmeyin, Biriktirin
Çorlu Güncel

Atık Yağları Lavabolardan Dökmeyin, Biriktirin

  • 16 Ekim 2018
  • 1595 Kez Okundu

Mahalleli topladığı atık yağı muhtarlığa getiriyor, Nusratiye Mahalle Muhtarı Mehmet Elçi’de belediyeyi arayarak geri dönüşüm tesisine gönderiyor. Mehmet Elçi, atık yağları lavabolardan dökülmemesi gerektiğini ve biriktirilmesini istedi

Nusratiye Mahalle Muhtarı Mehmet Elçi iki yıldır atık yağ toplayarak çevre kirliliğini önlemek için mücadele ediyor. Mahalleliyi bilgilendiren muhtar atık yağları kendisine getirmesini talep ediyor. Mahalleli de atık yağları muhtara getiriyor. Muhtarda atık yağları geri dönüşüme vererek çevre kirliliğini bir nebze olsun önlemiş oluyor. Nusratiye Mahalle Muhtarı Mehmet Elçi sadece atık yağ değil elektronik eşyalarında geri dönüşüme verilmesi için mahalleliden bozulan kullanılmayan elektronik eşyalarını istiyor.

ATIK YAĞLAR SUYUN OKSİJEN ALMASINI ÖNLER

Uzmanlar lavabodan dökülen atık yağların denizlere karışmasıyla su yüzüne çıkacağını ve suyun oksijen almasını güçleştireceğini belirterek atık yağların lavabolardan dökülmemesini istedi. Uzmanlar, “Yağın yoğunluğu sudan daha düşük olduğu için yağ döküldüğü suyun yüzeyine çıkar. İşletmelerden ya da herhangi bir sebeple göllere ve akarsulara dökülen yağlar suyun yüzeyinde birikir. Bu durum suyun havadan oksijen almasını engeller ve su içerisinde yaşayan canlıların zarar görmesine neden olur. Yalnızca işletmeler değil bireyler de evlerinde atık yağlarını (çoğunlukla kızartma yağları) musluktan dökerek çevreye zarar vermektedir. Çünkü dökülen yağlar öncelikli olarak borulardan çevreye karışır aynı zamanda da kanal borularının tıkanmasına neden olmaktadır. Musluktan dökmek yerine çöpe atmak da bir çözüm değildir. Çünkü çöplerdeki yağlar her zaman yangın riski oluşturur. Herhangi bir şekilde toprağa karışan yağlar topraktan yer altı kaynaklarına ulaşarak onlarında kirlenmesine neden olur ve unutulmamalıdır ki yeraltı kaynakları bizim gelecekteki su kaynaklarımızdır” dedi.

ATIK YAĞLAR BİODİZELE DÖNÜŞÜYOR

“Atık yağlar geleceğimiz için büyük risk oluşturmaktadır” diyen uzmanlar, “Kuruluşlar ve bireyler olarak bu duruma bir çözüm yolu aramalıyız. Bu çözümün adı da geri dönüşümdür. Atık yağları musluklardan dökmek ya da çöpe atmak yerine kapalı kaplar içerisinde atık yağ toplama alanlarına götürerek çevre temizliğine katkıda bulunabiliriz. Peki, bu tesislerde atık yağlar neye dönüşür? Toplanan atık yağlar geri dönüşüm tesislerinde biodizel adı verilen hayvansal ve bitkisel yağlardan üretilen yenilenebilir yakıtlara dönüştürülür” dedi.

İmdat Şahin