Kurban Bayramına girerken diyetisyen Merve Uzel alınacak kilolara dikkat çekti. Uzel, “Kurban Bayramı yeme içmeyle özdeşleştiği için dikkatli olunmasını istedi.
Lüleburgaz’daki şubesinden sonra Çorlu’ya da şube açan Gizem
Keşli Beslenme ve Danışmanlık Merkezi’nde diyetisyen olarak çalışan Merve Uzel
bayram öncesi ve bayramdan sonra nasıl beslenilmesi gerektiğini Avrupa Yakası
Gazetesine değerlendirdi.
KİLO ALMAMAYA DİKKAT EDİN
Kurban bayramı yeme - içme ile özdeşleşen bir bayram olduğu
için insanlar ziyaretlerdeki ikramları geri çeviremediğini belirten diyetisyen
Merve Uzel, “Hal böyle olunca bayramda birkaç kilo almak kaçınılmaz oluyor.
Kurban bayramında kilo almayı kolaylaştıran en büyük etmenler sofraların et
yemeklerinden ve şerbetli tatlılardan zengin olmasıdır. Etin hem yağ oranı
yüksektir hem de sindirimi zordur, şerbetli tatlılar ise şeker oranı yüksek
olduğu için vücudumuzdan çok fazla insülin hormonu salgılatır. Fazla salgılanan
insülin hormonu da yediklerimizin yağ olarak depolanmasına neden olur. Bayram
döneminde bozulan yeme düzeni doğrultusunda oluşacak kilo alımını düşünerek
bayram öncesi birkaç kilo vermek mantıklıdır. Etin sofralarda bol olduğu bu günleri
düşünerek bayram öncesinde sebze ve kurubaklagil ağırlıklı beslenmeye özen
gösterilmelidir. Sebze ve kurubaklagil yemeklerinin yanında bizim için protein
ve kalsiyum kaynağı olan yoğurt, ayran, cacık ve kefir gibi süt grubu besinlere
mutlaka yer verilmelidir” dedi.
BAYRAM GÜNÜ NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Bayram günü nasıl beslenilmesi gerektiğini söylenen
diyetisyen Merve Uzel, “sabah peynir, zeytin, yumurta, domates, salatalık ve
yeşilliklerden oluşan besleyici bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Gün içindeki
ikramlıklar düşünülerek sabah kahvaltısında ekmek tüketilmemelidir. 3 saatte
bir 1 bardak süt, ayran ya da kefir gibi proteinli bir içecek tüketilmelidir.
Öğle yemeğinde veya akşam yemeğinde tüketilen et miktarı iki çorba kepçesini
geçmemelidir. Etin sindirimini kolaylaştırmak için yanında bol miktarda salata
veya söğüş domates salatalık tüketilmelidir. Ayrıca etin içeriğindeki demiri
yok etmemesi amacıyla etin yanında ayran yerine sade maden suyu içilmelidir. Bu
sürecin en önemli noktalarından bir tanesi de su tüketimidir. Hem havaların
sıcak olması ile birlikte sağlık problemi görülmemesi adına hem de düzensiz
beslenme kaynaklı oluşan ödem problemleri ile başa çıkma adına günlük su
tüketimi kesinlikle aksatılmamalıdır. Kişiler, değinmiş olduğumuz bu noktalara
dikkat ederek bayramı kilo almadan atlatabilirler” dedi.