• Mücadele Okullarda Başlayacak
Çorlu Güncel

Mücadele Okullarda Başlayacak

  • 21 Temmuz 2018
  • 1191 Kez Okundu

Yeşilay bağımlılıkla mücadelede yeni bir uygulamaya başlıyor. Okullarda çocuklara sigara başta olmak üzere tüm bağımlılık türleri ve çeşitleriyle ilgili bilgi verilerek bağımlılığının oluşmasının zararları anlatılacak. Gazetemize bilgi veren Türkiye Yeşilay Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Serkan Alkan, bağımlılık düzeyinin artmaması için erkenden tedbirimizi alacaklarını belirterek Yeşilay ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile okullarda bağımlılıkla mücadele ve rehabilitasyon sürecine başlayacaklarını açıkladı.

SİGARAYLA MÜCADELE EDİLMEDEN UYUŞTURUCUYLA EDİLEMEZ

Uyuşturucu ve kimyasal madde bağımlılarının yüzde 98’inin bu maddelerden önce sigara bağımlısı olduğunun, sigaradan sonra uyuşturucuya geçiş yaptığının yapılan bilimsel çalışmalarda ortaya konulduğunu belirten Alkan, “Velilerimiz sigarayı konuşmak istemiyorlar. Fakat aslında bizim bu bağımlılıkla mücadelede uyuşturucu ile mücadelenin ilk ayağı sigarayla mücadeledir” dedi. Sigara gerçeğini konuşmadan bağımlılıkla mücadele etmenin yollarını aramanın mümkün olmadığını belirten Alkan, “Biz önce sigarayla da mücadele edeceğiz. Sigara içilebilir alanlar belli. Sigarayla ilgili mevzuat belli. Biz bu sigara mevzuatını nasıl deleriz, sigara mevzuatının etrafından nasıl dolanırız diye uğraşmamak lazım” dedi.

BU KÖTÜLÜĞÜ TERÖR ÖRGÜTLERİ YAPMADI

Büyüklerin, çocuklar için rol model olduğunu belirten Alkan,  toplu mekânlarda sigara içilmesinin orada oturan diğer vatandaşların da sağlığını tehlikeye attığını belirterek “Aynı zamanda yetişme çağındaki çocukların onları rol model alarak sigara illetine bulaşmalarına vesile oluyor. Biz canımızı ciğerimizi evladımızın yanında sigara içerken kimsenin yapmadığı, hiçbir terör örgütünün yapmadığı kötülüğü yaptığımızın farkında olalım” şeklinde konuştu. Alkan, çocuklarda bağımlılığın önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Derneği arasında protokol imzalandığını ve okullarda çocuklara bağımlılık karşıtı eğitim verileceğini söyledi.

KORUYUCU ÖNLEMLER DAHA UCUZ VE ETKİLİ

Bağımlılıkla mücadelenin en etkili yolunun hiç başlalamak ve başlatmamak olduğunu belirten Alkan, bağımlılıktan kurtulmanın maliyetinin önleyici tedbirlerin maliyetinden 18 kat daha fazla olduğunu belirterek, “Koruyucu tedbirler dediğimiz dergi, yayınlarla ilgili yaptığımız yayınların maliyeti bir liraysa bağımlı bir kardeşimizin tedavi edilip yeniden topluma kazandırılması için gerekli maliyet ise 18 kat daha fazladır” dedi.  Bağımlılık tedavisinin başarısının koryucu tedbirler kadar etkili olmadığının altını çezin Alkan, “Bağımlılık tedavisi çok zorlu ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreçte ailelerin yaşadığı dramı da anlatmak zor. Yani korucu tedbirler daha ucuz ve daha kesin çözüm sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

SEYFİ GENÇ