• Türkiye Sandık Başına Gidiyor
Çorlu Güncel

Türkiye Sandık Başına Gidiyor

  • 22 Haziran 2018
  • 1341 Kez Okundu

Yüksek Seçim Kurulu tarafından toplamda 59 milyon 391 bin 328 seçmenin oy kullanacağının açıklandığı Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yarın sabah 8’de başlayacak 17’de sona erecek. Vatandaşlar seçmen ve sandık bilgilerini, Yüksek Seçim Kurulu'nun kendi internet sitesi üzerinden sorgulanabildiği gibi aynı zamanda E-Devlet üzerinden de öğrenilebiliyor.

İKİ PUSULA BİR ZARFA KONACAK

Oy kullanmaya gidecek vatandaşlar hem TBMM üyeleri yani milletvekilleri için hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanacak. Vatandaşlara iki adet birleşik oy pusulası verilecek. "Cumhurbaşkanı Adayları" başlıklı oy pusulasında sadece adayların fotoğrafları ve isimleri yer alacak, partilerin logoları ve yaptıkları ittifakların unvanları olmayacak.

İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Bu pusulada ise parti logoları, genel başkanlarının isimleri ve seçim çevresindeki milletvekilli adaylarının isimleri yer alacak.

 Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

 

NASIL OY KULLANACAĞIZ?

YSK’dan yapılan bilgilendirmelere göre vatandaşlar Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmamalı. İttifak alanı içerisinde, "EVET" mührünün, bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye ayrılan alana hem de ittifak unvanı bölümüne, ittifak unvanı bölümüne taşacak şekilde bir siyasi partiye ayrılan alana basılması halinde, bu oy pusulaları geçerli kabul edilecek ve sayım döküm cetvelinde o siyasi partinin cetveldeki sütununa işaretlenecek. Birleşik oy pusulasında tercih edilen alana “TERCİH” veya “EVET” mührü basıldıktan sonra mührün kuruması beklenerek mühürlenen yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa konulacak.

Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.

Zarfı sandığa atıldıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imza atıldıktan sonra oy verme işlemi tamamlanacak. Vatandaşlar oy verme işlemi sırasında sandık başında bekleyemeyecek fakat oy döküm ve sayımını izleyebilecek.

 

HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA OLACAK?

1- Cumhur İttifakı (Adalet ve Kalkınma Partisi- Milliyetçi Hareket Partisi)

2- HÜDA-Par

3- Vatan Partisi

4- Halkların Demokratik Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Millet İttifakı (Cumhuriyet Halk Partisi – Saadet Partisi – İyi Parti)

 

SEYFİ GENÇ – İMDAT ŞAHİN