• Teski İnceleme Başlattı
  • Teski İnceleme Başlattı
Çorlu Güncel

Teski İnceleme Başlattı

  • 18 Nisan 2018
  • 1359 Kez Okundu

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, ulusal basın yayın organlarında yayınlanan Ergene Nehri havzasındaki ağır metal içeren ve kanserojen etkiye sahip suların yer altı sularına karıştığı yönündeki haberler üzerine inceleme başlattıklarını açıkladı.

Sular Sürekli Analiz Ediliyor

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Dr. Şafak Başa, TESKİ tarafından şebekeye verilen içme sularının Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Merkezi tarafından 400 ayrı noktadan numune alınıp analiz edildiğini belirterek, “Sağlık Bakanlığı tarafından TESKİ’ye bu konuyla ilgili resmi herhangi bir bildirim gelmedi. Yayınlarda belirtilen analiz için nereden numune alınmış, nasıl alınmış onunla ilgili bir bilgimiz yok” dedi. İçme sularının tamamının devamlı analiz edildiğini kaydeden Başa, suyun kalitesiyle ilgili üç önemli parametre olduğun söyledi. Başa, bu parametreleri, kimyasal uygunsuzluk, biyolojik uygunsuzluk ve klor yetersizliği olarak sıralayarak TESKİ’nin Tekirdağ genelinde şebekeye verdiği sularda bu üç kriterin de sağlandığını ve suların kalitesinde herhangi bir sıkıntı olmadığını açıkladı. 

Kuyu Sularında Kirlilik Yok

Basında çıkan haberlerde kaynaktan alınan numunelerden bahsedildiğini belirten Başa, TESKİ’nin sadece sanayide kaynak suyu kullandığını, diğer suların tamamının kuyulardan çekildiğini söyledi. Haberde analizleri kimin ve nasıl yaptığına dair de bilgi olmadığına dikkat çeken Başa, “Kurumumuzla ilgili böyle bir sıkıntı olsa Sağlık Bakanlığı hemen bize yazı göndererek uyarıyor ve nerede sıkıntı olduğunu belirtiyor. Biz İnsani Amaçlı Su Tüketimi Yönetmeliği’ne tabiyiz. Bu yönetmelik kapsamına aykırı bir uygulama varsa bizi anında uyarıyorlar. Haberlerde ise yüzey sularının yer altı sularına karışıp kirletmesi veya sebze yetiştirmede kullanılmasından bahsediliyor. Derelerin denetiminden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri sorumlu” dedi.

Kimyasal Analizlerde Kanserojen Maddeye Rastlanmadı

Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı testlerde kimyasal analizler de yapıldığını ve suyun içindeki element miktarlarının ölçülerek kalitesine bakıldığını söyleyen Dr. Şafak Başa,  Sağlık Müdürlüğü’nden kanserojen madde ile herhangi bir uyarı gelmemesine rağmen inceleme başlattıklarını açıkladı. Haberde içme suyundan daha çok kullanma suyunda sıkıntı ulunduğu yazıyor yani tarımsal sulamada kullanılan ve açıktan akan sularla ilgili sorun olduğu kaydedildiğini aktaran Başa, TESKİ’nin şebekeye verdiği sularda yüzey sularının yer altı sularına karıştığı ve onları kirlettiğine dair herhangi bir bulguya rastlanmadığını açıkladı.

Sorun Tespit Edilirse Derhal Çözülecek

Basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek konuyu incelettiklerini belirten TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, “Bize spesifik olarak şu noktada bir şey var denirse o noktayla ilgili iyileştirme çalışması yaptıracağız veya kuyuda problem varsa o kuyuyu tamamen kapatacağız. Sorunu bilelim biz ona göre önlemini alırız. Fakat kuyulardan depolarımıza gelen sular ve şebekeye verilen sular denetlenmeye devam ediyor” dedi. Başa, “Şu anda ilin sularında kanserojen madde olduğunu söylemek çok abartılı bir yaklaşım olur hem de vatandaşı gereksiz yere tedirgin etmek anlamına gelir. Türkiye içme suyunda en iyi sular arasında. Sorun nerdeyse biz önlemi alacağız. Sorunu çözecek kapasite ve imkânımız var. TESKİ olarak derelere atılan sanayi atıklarını denetleme yetkisine sahip değiliz. Bununla Çevre İl Müdürlüğü ilgileniyor” şeklinde konuştu. 

SEYFİ GENÇ