• Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
  • Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
  • Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
  • Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
  • Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
  • Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı:  Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı
Çorlu Güncel

Sokak Hayvanlarının Merhamet Kapısı: Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı

  • 23 Ocak 2018
  • 5882 Kez Okundu

Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Çorlu Belediyesi Evcil Hayvan Barınağı’nda, 100’e yakın hayvan kalıyor. Barınakta şu anda 30 hayvan tedavi görüyor. Bunların 12’si kedi 18’i ise köpek, terk edilmiş büyükbaş hayvanlara ise yerinde müdahale edilerek tedavisi yapılıyor.


Fedakar Personelin Üstün Gayretleri

Gazetemize bilgi veren Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı Sorumlusu veteriner Ahmet Çavdar, ilçe sınırları içerisinde yaralı sahipsiz hayvan olursa kendilerinin müdahale ettiğini belirterek, bunların sadece kedi veya köpek olmadığını söyledi. Çavdar; “Geçtiğimiz 2017 yılı içerisinde karga, leylek, kızıl şahin, ebabil, martı, serçe, karabatak ve tilki gibi yaralı hayvanları tedavi ettik. Bu hayvanları da vatandaşlar bulup getiriyor veya haber veriyor biz gidip alıyoruz, askeri alanlarda bulunanları askerler getirip teslim ediyor” dedi.

8 işçi, 2 veteriner, 1 büro personel ve 3 hayvan nakil aracıyla hizmet verdiklerini belirten Çavdar, mesai saatleri dışında da barınakta bir veteriner teknisyeninin bulunduğunu acil durumlarda müdahale ettiğini, pansumanları yaptığını söyledi.

Polislere Pitbull İle Direniyorlar

Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı olarak yaralı hayvanlara müdahalenin yanı sıra itfaiyenin katıldığı hayvan kurtarma operasyonlarında hayvan yaralıysa kurtarma operasyonlarına da katıldıklarını belirten Çavdar, “Bazen de yakalamakta güçlük çekilen hayvanlar için bizden yardım isteniyor. Biz de uyuşturucu iğnelerle hayvanları uyuşturup zarar görmeden yakalanmalarını sağlıyoruz” dedi. Çavdar, Polisin yaptığı operasyonlarda da pitbull gibi saldırgan köpeklerle polise direnenler olduğunda kendilerinin polisin yardımına koştuğunu ve köpekleri uyuşturarak saldırmalarını engellediklerini söyledi. Çavdar, barınağa gelen büyük köpekleri de jandarma, cezaevi ve emniyetin ihtiyaçları ile inşaatların talepleri için bekçi köpeği olarak yetiştirdiklerini aktardı.

Sahiplendirmede Şart Yok, Sorumluluk Çok

Hayvan barınağı ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri olan hayvan sahiplendirme ile ilgili sahiplendirme sonrasında takibini yapabilecek kadar personel olmadığı için herhangi bir sahiplendirme şartları olmadığını belirten Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı Sorumlusu veteriner Ahmet Çavdar, herhangi bir ücret de talep etmediklerini söyledi. Çavdar, barınaktaki hayvanların iç ve dış parazitlerini yapıp, büyük çoğunluğunu kısırlaştırıp yeni sahiplerine verdiklerini söyledi. Çavdar, hayvan sahiplendirme ile ilgili şunları söyledi: “Uygun köpeği uygun yere veriyoruz. Mesela apartmanda bakacaklar için büyük köpek vermemeye çalışıyoruz. Ufak köpekleri veriyoruz. Sahiplenmek için gelenlere köpek bakmanın sorumlulukları ve zorlukları hakkında bilgilendirme yapıyoruz ki sonrasında sıkıntıyla karşılaşmasınlar. Bazen bu bilgilendirmeler sonrasında “bu sorumlulukları yerine getirmem zor” veya “bu masrafları karşılayamam” diyerek sahiplenmekten vazgeçenler de oluyor. Barınağa gelen yaralı, hasta veya hamile hayvanların tüm işlemleri tamamlandıktan sonra 10-15 gün içinde sahiplendirmemiz gerekiyor. Sahiplendirilmezlerse bulundukları yere bırakılmaları gerekiyor yani sokağa dönüyorlar. Sokakta bulunan küpeli hayvanı isteyen sahiplenebiliyor. Bize sahiplenme konusunda haber vermesine gerek yok. Fakat küpe numarasını bildirirse aşılarının tarihlerini ve yapılan operasyonları söyleyebiliriz. Küpenin de çıkarılmasına gerek yok. Fakat sahipli olduğunu belli etmek için küpeyi çıkarmak isteyenler bize getirirlerse çıkarırız” dedi.

Ameliyathane Yoğun Çalışıyor

Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı‘ndaki ameliyathanenin tam teşekküllü bir hayvan hastanesi statüsünde olmadığını, dile getiren Çavdar; “Fakat elimizden geldiğince hayvanları tedavi etmeye, canlarını kurtarmaya çalışıyoruz. Bu hayvanlar sokakta, boş arazide, çöplüklerde yaralı bir şekilde yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz bu hayvanları bilmesek, bakmasak, kimse sahip çıkmaz” dedi. Barınak ameliyathanesinde ameliyat için gerekli aletler ve sterilizasyon cihazlarının bulunduğunu, röntgen makinelerinin bulunduğunun dile getiren Çavdar, ameliyathanenin çok yoğun kullanıldığının yıl boyunca pek çok operasyon yaptıklarını söyledi. Çavdar yapılan operasyonlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Hasta veya yaralı hayvanları tedavi amaçlı ameliyat ediyoruz, doğum yapmakta zorlanan hayvanları sezaryen yapıyoruz. İyi huylu tümörlerde kemoterapi yapıyoruz. Fıtık ve tümör olduğunda ameliyat ediyoruz. Bazen de iyileşecek durumda olmayan uzuv veya organlar için ampütasyon yapmamız gerekiyor” dedi.

Yılda 10 Ton Hasta Maması Gerekiyor

Barınakta yıllık 7 ila 10 ton kuru mama kullanıldığının belirten Çorlu Belediyesi Hayvan Barınağı Sorumlusu veteriner Ahmet Çavdar, bu mamaların hasta hayvanlara verildiği için hasta maması olması gerektiğinin hasta hayvan mamasının da pahalı mamalar olduğunu belirtti. Çavdar vatandaşlardan kuru mama bağışlarını da kabul ettiklerini söyledi. Çavdar, “Devlet Hastanesi’nin, REYAP Hastanesi’nin, 5. Kolordu Komutanlığı’nın ve 2 catering firmasının kalan yemekleri bize geliyor. Her gün yarım ton günlük sıcak yemek geliyor. Bunları da hayvanlara veriyoruz. Barınaktaki köpeğinden, gökteki serçesine kadar tüm hayvanlar bu yemeklerden karnını doyuruyor” dedi. 

SEYFİ GENÇ