• Atatürk Anıtına Çelenk Sundular
  • Atatürk Anıtına Çelenk Sundular
  • Atatürk Anıtına Çelenk Sundular
Çorlu Güncel

Atatürk Anıtına Çelenk Sundular

  • 05 Aralık 2017
  • 1050 Kez Okundu

3 Aralık Dünya Engelliler günü münasebetiyle Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Atatürk anıtına çelenk sundu. Çelenk sunumu ardından Başkan Canan Naciye Yurdseven basın açıklamasında bulundu.

Atatürk Heykel Meydanında bulunan Atatürk anıtına 3 Aralık Dünya Engelliler günü münasebetiyle Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi çelenklerini bırakarak kutladılar. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasından sonra Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Canan Naciye Yurdseven basın açıklamasında bulundu.

Eşitlik ve Adalet İstiyoruz

Başkan Yurdseven; "Devletimiz her aileden güçlüdür. Bizler işsizlik, yoksulluk gibi ağır sorunların yanında sayısız engele rağmen umutla ve aşkla yaşama sarılan milyonlarca engelli ve engelli ailesiyiz. TUİK verilerine göre ülkemiz nüfusunun 12,29'u engelli. Dolayısı ile yurt genelinde 10 milyon engeli var. Şaşırdınız değil mi? Ama gerçek bu. Bu kişiler nerde diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Cevap basit, evlerinden çıkamıyorlar. Sokağa çıkabilen bir avuç engelli ise sosyal ve kültürel yaşama aktif katılamıyor. Buradan darülacezede, bakım evinde, köylerde ve evlerinde yüreği bizimle olan milyonlarca engelli ve engelli olmayan dostlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz. Buradan ifade etmek isteriz ki bizler fıtrat diye geçiştirilen iş facialarıyla, canavar diye savuşturulan trafik kazalarıyla, nefret söylemleri ile beslenen toplumsal şiddetle, kadının erkek şiddetine maruz kalmasıyla, cehaletle, sağlık hizmetlerine erişememekle, sosyal eşitsizliklerle, yoksullukla ve önlenebilir pek çok sorunlar nedeni il engelli olduk" dedi.

Bir kişi daha engelli olmasın diye buradayız

Başkan konuşmasının devamında, "Bir araya geliş nedenimiz neden engelli olduğumuzu sormak değil. Başka bir kişi daha engelli olmasın diye buradayız. Eşitlik ve adalet istiyoruz. Çünkü Anayasamızca tanınan temel insan haklarımızdan olan eğitim, sağlık, istihdam, erişim başta olmak üzere haklarımızdan eşit yararlanamıyoruz. Dünyada ve ülkemizde gelir dağılımında ki eşitsizliği biliyoruz. İşsizler, yoksullar, engelliler ve tüm dezavantajlı kişilerin insanca yaşayabileceği adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Bu vesile ile aşağıda belirteceğimiz haklarımızın acil ve yakıcı sorunlarımız olduğunu belirtmek istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm yükümlülükleri yüklediğimiz anne ve babamızdan, akrabalarımızdan daha zayıf değil, aksine güçlü bir ülkedir. Su istimaller denedi ile kişilerin haklarının kısıtlanması adaletsizliğin en büyüğüdür. Su istimal edenler bulunmalı ve cezalanmalıdır. Bu gerekçe ile hakkın kısıtlanması kabul edilemez. 1976 yılında çıkan 2022 sayılı yasa, 2013 yılında değiştirilmiş ve on binlerce engelli ve yaşlının maaşı kesilmiştir. 2022 sayılı yasa değişmeli ve ihtiyaç duyan işsiz her engelli ve yaşlıya gelir bağlanmalıdır. Engelli çocuğuna 7/24 yılın 365 günü bakım hizmeti sunan anneye koşulsuz şartsız gelir bağlanmalı ve fedakâr anneler sigortalı olmalıdır. Erişim sorununun çözümü 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasa 2012'de çözüleceği kararlaştırılmıştır. 2017'nin son günlerine geldiğimiz şu günlerde dahi ülkemizin birçok noktası erişilebilir değil. Koşulsuz şartsız çarşı, pazar, tiyatro, sinema, okul, Başkan Yurdseven son olarak, "Sadece engelli hakları değil, engellenmemiş eşit ve adil bir Türkiye için birleşiyoruz bugün. Ülkemiz anne ve babalardan güçlüdür. Sorunları çözülen engelliler ülkemizi daha da güçlendirecektir. Ya hepimiz engelliyiz, ya da hiç birimiz. Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Yönetim Kurulum ve üyelerim adına teşekkür ederim" dedi.

Çelenk sunma töreni hatıra fotoğraflarının çekilmesi ile son buldu.