• Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri
Edirne

Dünya Diyabet Günü Etkinlikleri

  • 11 Kasım 2017
  • 4898 Kez Okundu

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından 14 Kasım Diyabet Günü nedeniyle ‘Diyabetten Geleceğimizi Koruyalım’ adı altında Saraçlar Caddesinde şeker ölçümü ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek.

Edirne Belediyesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Diyabet Hastalığına farkındalık yaratmak için düzenlenecek olan etkinlikler 14 Kasım 2017 saat 11.00’da Saraçlar Caddesi’nde başlayacak, saat 14.00’da Edirne Belediyesi Eski Nikah Salonu’nda gerçekleştirilecek olan bilgilendirme toplantısıyla devam edecek. Bilgilendirme toplantısında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Sibel Güldiken ile Doç. Dr. Semra Aytürk yer alacak. 
Belediye olarak toplum sağlığına katkı vermeye devam ettiklerini ifade eden Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, “Daha önce meme kanserine, kolon kanserine, spina bifida gibi halkımızın önlenebilir hekimlik anlamında hem de koruyucu hekimlik anlamında bilgilendirme toplantıları yaptık. 14 Kasım tüm dünyada Dünya Diyabet Günü olarak, farkındalık etkinlikleri ile dikkat çekiyor. Biz de bu Edirne Belediyesi ve Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndaki hocalarımızla beraber bir farkındalık çalışması yapacağız. Bu anlamda da Saraçlar Caddesi’nde 14 Kasım’da saat 11.00’da halkımızın ne kadar tatlı olduğuna bakacağız. Şekerine bakacağız. Saat 14.00’da de Edirne Belediyesi binasında Eski Nikah Salonu’muzda “Diyabet Nedir? Ve nasıl korunabiliriz? Konulu bilgilendirme toplantısı yapacağız” ifadelerine yer verdi. 
Tüm Edirne Halkını 14 Kasım’daki gerçekleştirilecek etkinliklere davet eden Tanrıkulu, “Önemli olan Hipokrat’ın da dediği gibi hastalığın tedavisinden çok o hastalığa yakalanmamayı öğrenmek gerekiyor. O yüzden de biz Edirne Belediyesi olarak Koruyucu Hekimlikte Edirne Halkımızın sağlığını nasıl koruyabileceği, nasıl yakalanmamayı öğretici çalışmaları çok uzun süredir yapıyoruz. Bu anlamda da bize destek veren Trakya Üniversitesi’ndeki hocalarımıza çok çok teşekkür ediyorum” dedi. 
14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmasının önemli nedenlerinden bir tanesi yaklaşık 100 yıl önce insülinin keşfiyle başladığını anlatan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan Prof. Dr. Sibel Güldiken, “Tip 2 diyabet ve Tip 1 diyabet bizim güncel önemli sağlık konularımızdan bir tanesi. Türkiye’de yapılan çalışmalara baktığımız zaman şu andaki tespitlere göre yaklaşık 20 kişiden bir tanesinin diyabet olduğu biliniyor. Diyabet tek başına kendisi sağlık problemi olduğu gibi aynı zamanda çeşitli organlara hasarlar veren bunlara bağlı olarak da ölümlere ve sakatlıklara yol açan ciddi bir hastalık aslında. Şeker hastalığı adı ama çok şekerli oluyor hastalarımız gerçekten. Önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen yaşam tarzı değişikliği, diyet, egzersiz gibi önemli noktalardan dikkatsiz bir şekilde hayatımızı sürdürürsek eğer şekere yakalanmamız mümkün. Bundan dolayı bu önemli günde 14 Kasım’da Edirne Belediyesi ve Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri olarak biz de halkımızı bu açıdan bilgilendirmek istedik. Doğruları kendilerine aktarmak ve gelecekteki sağlık koşullarını daha olumlu bir hale getirmek için bir toplantı yapmayı planladık” diye konuştu.