• Muhtarlar Günü Kutlandı
  • Muhtarlar Günü Kutlandı
Çorlu Güncel

Muhtarlar Günü Kutlandı

  • 20 Ekim 2017
  • 963 Kez Okundu

Çorlu`da 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Atatürk Meydanında çelenk koyma töreni düzenlendi.

Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Neşe Benek tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan çelenk koyma töreni ebediyete intikal etmiş muhtarlar anısına saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç`ın da katıldığı törende günün anlam ve önemine yönelik konuşma gerçekleştirdi. Benek, muhtarlık müessesinin 19 Ekim 1829 tarihinde kurularak Osmanlı İmparatorluğu döneminden Cumhuriyet Türkiye`sine devam eden bir müessese olduğuna vurgu yaparken; “Bu özel gün 2 yıl önce çıkartılan genelge ile muhtarlar günü ilan edildi. Bu güzel sebeple de muhtarlar gününün kutlanmasında emeği geçen Cumhurbaşkanımıza, Gazi meclisimize ve Bakanlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Muhtar emek demektir

Dernek Başkanı Neşe Benek konuşmasının devamında; “Muhtarlıklar seçim şekli ile demokrasinin en iyi uygulandığı, gerekse hayatta aldığı roller gereği, kamu hizmetlerinin halka eriştirilmesinde yüklendiği fonksiyonları ile mahalle halkını temsil ederek yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin birinci basamağı köy ve mahalle muhtarlıklarıdır. Seçmenlerin kendilerine yakın hissettiğindendir ki 24 saat kapısını çekinmeden çalabildiği, kişisel veya kurumlarla olan sorun ve isteklerine çözüm bekledikleri ilk adım masalarıdır. Muhtar emek demektir, sınırsız hizmet ve hoşgörü demektir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye`de 50 bin 373 muhtar görev yapıyor

Türkiye`de 18 bin 329 köy ve 32 bin 44 mahalle muhtarı olduğunu belirten Benek; “93 yıllık köy 73 yıllık mahalle kanunları ile azalan yetkilerimizle hizmet vermeye çalışıyoruz. 5393 sayılı kanunun içeriğinde değişikliklere gidilip yenilenmeli ve görev ve yetkilerimizin altının çizilmesini talep etmekteyiz. Belediyelerin mahalleler üzerinde yaptığı projelerde bilirkişi olarak dinlenmek, gerekirse karar verme aşamasında oy sahibi olmak istiyoruz. Muhtarlık seçimlerinde seçmen pusulalarında adayların olup oylanması da taleplerimiz arasındadır” dedi.

Hatıra fotoğrafı çektirildi

Çorlu Muhtarlar Derneği Başkanı Neşe Benek`in konuşmasının ardından çelenk koyma töreni düzenlenirken günün anısına protokol üyeleri ve muhtarlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Düzenlenen törende Çorlu Belediye Başkan Vekili Ahmet Sarıkurt, Belediye Başkan Yardımcıları, Resmi Kurum Müdürleri, CHP İlçe Başkanı İsmail Akar, MHP Çorlu İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Gaziler Derneği üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu.