• Okulların Temizliği Öğrencilerin Sağlığını Etkiliyor
Sağlık

Okulların Temizliği Öğrencilerin Sağlığını Etkiliyor

  • 19 Eylül 2017
  • 8183 Kez Okundu

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Avcı, "Okulda, ortak kullanımın yoğun olduğu lavabo ve tuvaletlerin, sınıfların, spor salonlarının ve koridorların temiz olması gerekmektedir." dedi.

Eğitim-öğretimin başlamasıyla toplu yaşam alanlarında daha çok vakit geçirecek olan çocukların sağlığı için okullarda hijyen koşullarına azami önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı,  yaptığı açıklamada, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla okullarda, özellikle toplu yaşamanın getirmiş olduğu risklere bağlı olarak hijyen ve temizlik konularında zafiyetler yaşanabildiğini anlattı.

Temiz olmayan çevre koşullarının çocukların hasta olmasına neden olabileceğini ifade eden Avcı, "Bu yüzden okulda, ortak kullanımın yoğun olduğu lavabo ve tuvaletlerin, sınıfların, spor salonlarının ve koridorların temiz olması gerekmektedir. Her teneffüste tuvalet ve lavaboların temizliğinin yapılması, bu alanlarda tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve sıvı sabunun bulundurması oldukça önemlidir. Ayrıca tuvaletlerde akar su olmalı, çöp kutusu bulundurulmalı, çöp kovası ayakla açılma mekanizmasına sahip olmalı ve öğrencilerin el değmeden atıklarını çöp kutularına atması sağlanmalıdır." dedi.

Avcı, sınıfların sık sık havalandırılması gerektiğini vurgulayarak, sıra, sandalye, masa ve çocukların kullandığı dolap varsa bu alanların da sık sık temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Sınıftaki perdelerin sık sık yıkanması, kalorifer peteklerinin de temizliğinin yapılması gerektiğini ifade eden Avcı, spor salonları ve spor malzemelerinin de temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Avcı, öğrencilerin kişisel temizliğinin en önemli konu olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, ayakkabı ile temasta bulunulduğunda, herhangi bir kirli iş yapılmasının ardından el temizliğine dikkat edilmelidir. Bunun için akar su altında eller ıslatılmalı, sabunlanmalı ve tüm yüzeyi, parmak araları, el sırtı ve ayası ovalanarak yıkanmalıdır. Daha sonra da durulanarak kurulanmalıdır. Toplu yaşam alanlarında el yıkamada sıvı sabunun ve kurulamada tek kullanımlık kağıt havluların tercih edilmesi önemlidir. Çocuklar beden eğitimi dersi sırasında giysi değişikliği yapıyorlarsa, okul elbiselerini temiz olarak katlamaları ve dersten sonra da giymeleri önerilir." dedi.